Adakala kerana suasana dan orang-orang di sekeliling yang asik merungut dan mengeluh, kita turut terlupa untuk bersyukur dengan apa yang kita ada. Bila rumah kita kecil, kita mengimpikan rumah yang lebih besar.

Seorang fotografer dari Jerman, Micheal Wolf telah berkongsi pengalaman beliau merakam pemandangan di dalam flat seluas 10′ x 10′ di Hong Kong.

a-woman-watching-tv
HYPE
Ini Kelebihan Unifi Plus Box Yang Murah Dan Berbaloi Buat Anda Sekeluarga
Baca lagi →

hong-kong-1

Menurut Micheal, setiap kali melihat kembali gambar-gambar yang telah dirakam membuat beliau lebih bersyukur dengan apa yang dimiliki.

hong-kong-2

Dengan kiraan penduduk seramai 6,480 bagi setiap kolimeter persegi, Hong Kong merupakan antara bandar yang memiliki jumlah penduduk terpadat di dunia.

hong-kong-3

Jika dilihat dari segi perspektif nombor, populasi penduduk di Tokyo adalah 6,000 orang bagi setiap kilometer persegi, London 1,570 orang per km persegi dan Los Angeles 3,124 orang per km persegi.

hong-kong-4

Apa yang menjadikan kesesakan di Hong Kong bertambah parah adalah peruntukan tanah untuk perumahan hanyalah sebanyak 6.8% dari keseluruhan tanah yang ada, menyebabkan bangunan flat yang tinggi perlu dibina bagi menampung jumlah penduduk yang ramai.

hong-kong-1

hong-kong-5

hong-kong-6

hong-kong-7

hong-kong-8

hong-kong-9

hong-kong-10

hong-kong-11

hong-kong-12

hong-kong-13

hong-kong-14

hong-kong-15

hong-kong-16

hong-kong-17

hong-kong-18

hong-kong-19

hong-kong-20

Mereka masih kelihatan gembira walaupun punyai rumah hanya seluas sekangkang kera.

hong-kong-21

Rak TV tu dah nampak macam nak roboh pula.

hong-kong-22

Tandas dan bilik mandi terletak di satu sudut di dalam rumah flat. Hanya dipisahkan oleh tabir.

hong-kong-23

Perasan tak bilik air tu? Kat bawah katil saja.

Menurut Micheal,

Jika anda berdiri dalam bilik seluas 10′ x 10′, anda akan perasan betapa kecilnya ruang rumah ini. Kemudian anda akan sedar, ada diantara mereka ini yang telah tinggal di ruang sempit ini sejak 40 tahu yang lepas. Kemudian anda akan perasan mereka masih kelihatan gembira.

Bagi saya ia sesuatu yang sangat mengagumkan. Bagi orang-orang seperti ini, tinggal di ruang sebesar 100 kaki persegi dan memiliki jiran yang baik sudah cukup untuk buat mereka gembira. Itulah antara perkara asas yang kita semua perlukan.

Sumber: RocketNews24.com

BACA: Berhenti Komplen! Lihat Apa Yang Dilakukan Lelaki Tua Berusia 52 Tahun Ini Untuk Hidup Dan Anda Akan Gembira

BACA juga: Bila Dapat Tahu Apa Yang Buat Anak Mereka Gembira, Ibu-Ibu Ini Menitiskan Air Mata

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka