Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Umum tahu industri penerbangan terjejas dengan teruk sejak pandemik COVID-19 menyerang dunia. Kehadiran wabak ini sekaligus membuatkan orang ramai tidak lagi terbang ke luar negara bagi mengelakkan daripada jangkitan wabak merbahaya ini.

Sebagai usaha awal untuk merancakkan semula industri penerbangan, Qantas Airways mengambil inisiatif untuk bakal mewajibkan penumpang destinasi antarabangsa mengambil vaksin COVID-19 sebelum menaiki penerbangan syarikat ini.

Meskipun sekadar cadangan, inisiatif syarikat ini nampaknya telah ditentang oleh golongan antivaksin. Berdasarkan maklum balas yang diterima Qantas Airways, para penumpang lebih rela untuk tidak melancong daripada diarah untuk mengambil vaksin.

Lebih mengejutkan Qantas Airways, sejumlah besar penumpang terdiri daripada 88% menolak cadangan untuk mendapatkan vaksin sebelum terbang ke negara luar.

Bukan itu sahaja, terdapat netizen yang memilih untuk tidak lagi terbang bersama Qantas berikutan polisi kewajipan mendapatkan vaksin sebelum terbang. Menurutnya, pemilihan untuk mendapatkan vaksin tidak seharusnya diwajibkan kerana wabak ini mempunyai kadar kelangsungan hidup setinggi 99%.

Alan-Joyce_Qantas

Pegawai Eksekutif Qantas, Alan Joyce. Sumber: KarryOn

Setakat ini, cadangan Qantas Airways masih lagi dalam peringkat awal. Ketua Pegawai Eksekutif Qantas, Alan Joyce meramalkan peraturan untuk mewajibkan penggunaan vaksin bakal menjadi amalan standard di serata dunia memandangkan kerajaan dan syarikat penerbangan sedang mempertimbangkan penggunaan pasport vaksin elektronik.

Sebelum ini WHO memaklumkan wabak COVID-19 tidak akan hilang meskipun dengan adanya vaksin.

WHO Kata Walaupun Ada Vaksin, COVID-19 Tidak Akan Hilang

Kes COVID-19 Warga Asing Naik Mendadak, Rakyat Malaysia Mahu Top Glove Bertanggungjawab

Anda Mungkin Suka