Sudah beberapa minggu kisah pengembaraan Anita Yusof tidak disiarkan di Vocket. Rileks, kesemua perkongsian dan catatan beliau telah kami kumpulkan.

Banyak yang telah Anita lalui untuk beberapa minggu ini antaranya :

  • Bertemu seorang pemuda yang travel tanpa ada duit tapi beliau melakukan satu kerja untuk tampung kos travel.
  • Melihat pemandangan menarik di Grand Canyon dan Zion NP.
  • Lalu bawah terowong pokok.
  • Menerima layanan baik daripada host couchsurfing beliau serta bertemu Joyah Vegas (wah nama dia).
  • Dan yang paling menyentuh hati apabila ada seorang wanita yang membantu Anita daripada kesejukan melampau di waktu malam dengan cara yang tersendiri.

Kita mulakan dengan gambar-gambar menarik yang telah dikongsikan oleh Anita pada 27 Sept 2015.

Anda boleh klik pada gambar untuk lihat dengan lebih jelas.

Scenic ride to Kamloops today. Its hard to keep my eyes on the road. Org Msia jgn jeles nooo…kt sana jerebu ehh? :P#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Saturday, September 26, 2015

Snacks at Hope, CAD6 = RM20 for a small size. Hahaha pity our shrinking money…Neways, its a beautiful day today. Sun…

Posted by Anita Yusof on Sunday, September 27, 2015

After almost 2 weeks in the cold, I am done with my first part of GDR which is covering Canada & Alaska. I’m now back…

Posted by Anita Yusof on Monday, September 28, 2015

This will be my route in the US for the next few weeks. Will appreciate if anyone who have relatives or friends willing to…

Posted by Anita Yusof on Monday, September 28, 2015

 

Sejak beberapa hari lepas Anita mengalami sakit di bahagian bahu disebabkan oleh cuaca sejuk melampau yang beliau tempuhi. Ditambah pula dengan tidak mempunyai jaket yang sesuai untuk dipakai sewaktu menunggang.

Went to see a doctor just now. Can’t bear the pain anymore. After asking questions & examining me for 20mins, the doc…

Posted by Anita Yusof on Monday, September 28, 2015

 

GD gets his first oil change & check up @ Valentine Motorworks. The mechanic’s first impression is, “ohhh what a cutie” :D#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Tuesday, September 29, 2015

Riding in Canada is relatively easy, especially if you have a good gps. Sign boards are everywhere, reminders are very clear…

Posted by Anita Yusof on Wednesday, September 30, 2015

 

Di atas adalah route yang telah berjaya Anita selesaikan sehingga kini dan beliau sempat berkongsi tentang sikap pemandu di Canada yang sangat berdisiplin sewaktu di jalan raya.

Reached here safely after riding approx 300km. I dont want to push too much as the pain is still there, but somehow…

Posted by Anita Yusof on Thursday, October 1, 2015

 

Selepas tidur di dorm hostel, akhirnya Anita kembali ke rumah Rashmi Tambe untuk kali ke 2.

One afternoon in Seattle city. Thanks Rashmi Tambe for showing me your beautiful city and for letting me stay at your house in total of 6 nights :)

Posted by Anita Yusof on Sunday, October 4, 2015

Me & Rashmi Tambe at Lake Washington, Seattle#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Sunday, October 4, 2015

 

Ini pula sewaktu beliau tiba di pesisir Lautan Pasifik. Ehem, macam TeleTubbies versi rider pulak cik kak ni. Haha!

Hihihi….poyo kejap…sesuai jadi pengacara rancangan kanak2 kannnnn :)#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Sunday, October 4, 2015

 

Anita juga sempat berkongsi video berikut. Dah berapa lama tak jumpa laut pun tak tau lah ni. Lautan Pasifik memang baru kali ni lah kan? Kami pun tak jumpa lagi laut ni. Tolong mandi untuk kami sekali boleh? Haha!

I’ve touched the Pacific Ocean. This is the Pacific Ocean of the Californian Coast. YEAYYYYYYY#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Monday, October 5, 2015

 

Dan ini memang sweet banget. Such a kind host. Thank you Marceau, Nicole and Alaya.

I arrived their hse after an 8 hrs ride for 400kms, braving the strong wind and feeling sooo exhausted. The mmt I step…

Posted by Anita Yusof on Monday, October 5, 2015

 

Lalu bawah terowong pokok namanya ni. Terbaik punya pengalaman.

Did almost 300km today. Very nice twisties on Avenue of the Giants & all the way from Leggett to Fort Brag. Fefeeling…

Posted by Anita Yusof on Monday, October 5, 2015

 

Bila tiba di pekan dengan kos sewa hotel yang tinggi, di tambah pula dengan matawang RM yang jatuh, couchsurfing adalah alternatif terbaik. Inilah rezeki bagi Anita bila ada yang sudi tumpangkan beliau untuk semalam dua.

In Mendocino I stayed at a biker friend, Dave’s place as Mendocino is an expensive touristy town which will cost u…

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 6, 2015

 

Adakala menunggang juga perlu tempuh halangan yang tak terduga disertai dengan tempoh yang lebih lama. Tapi kami percaya pemandangan indah di sepanjang lebuhraya ini dapat mengurangkan sedikit keletihan beliau.

Yesterday I rode from Mendocino to Lake Tahoe. A distance of 527km, taking 10.30hrs. Why so long? 1. The view along…

Posted by Anita Yusof on Thursday, October 8, 2015

 

Ini lagi lawa. Jom layan.

Todays ride was spectacular along Highway 395 and 120. OMG!!! At times, I felt as if I’m taken back to Tajikistan. Soooo…

Posted by Anita Yusof on Thursday, October 8, 2015

 

Ini la apa yg dikatakan ‘highway robbery’. Fuel sepatutnya antara $2.50 – $2.99 utk regular, tapi di sini harga naik…

Posted by Anita Yusof on Friday, October 9, 2015

Bertabahlah. Ini konsep monopoli harga namanya sebab dia sorang je yang jual minyak kat kawasan ni. Tapi Anita dapat tengok pemandangan cantik macam kat bawah ni.

The good thing when u stay at local’s hse is that u will get the best advise on your upcoming route. For the past few…

Posted by Anita Yusof on Saturday, October 10, 2015

 

Adalah menjadi perkara biasa apabila travel solo rancangan perlu ditukar secara tiba-tiba. Inilah antara kemanisannya yang sebenar. Kisah berikut juga adalah sesuatu yang menarik. Kenalan Anita ini buat duit masa travel dengan busking.

His name is Andrew. I spotted him at Death Valley camp ground as I exitted the place this morning. I met him again at a…

Posted by Anita Yusof on Saturday, October 10, 2015

 

Baca: Nah Ini Dia 20 Cara Buat Duit Untuk Anda Yang Suka Travel

Dan kini Anita kembali memasuki USA. Layan perkongsian dan gambar-gambar menarik Anita di bawah. Serius cantik.

I am currently at Zion National Park, Utah, after riding for 500kms. I had now entered state #5 in US for this ride…

Posted by Anita Yusof on Sunday, October 11, 2015

Amazing Zion NP. Millions of years needed to ‘carve’ such rock face. In terms of colours, Petra (Jordan) wins…but in…

Posted by Anita Yusof on Sunday, October 11, 2015

Entered the 6th state in US, Arizona, and now at Grand Canyon NP after riding 434km fr Zion along route 9 – 89A – 64….

Posted by Anita Yusof on Monday, October 12, 2015

Penat ari ni trekking 7km…the last time I trekked was June last year masa pjt EBC. So now time to rest. Its been 4…

Posted by Anita Yusof on Monday, October 12, 2015

 

Kisah berikut mungkin bakal buat hati anda tersentuh. Siapa sangka ada yang sanggup bantu Anita hingga begini. Travel sometimes can bring lots of miracles.

I camped at Grand Canyon NP for 2 nights. The first night, it was freezing cold that I had to run to the toilet which…

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 13, 2015

Misi mencari Anita Sarawak. Nak ke dia jumpa aku ? :P :P#GlobalDreamRide#RoundTheWorld#AdvRider#SoloRider

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 13, 2015

 

Pejam celik pejam celik…dah sepurnama rupanya aku tinggalkan tanah air tercinta. Rasa mcm kejap sangat masa berlalu….

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 13, 2015

 

Sis Joyah Vegas? Wah wah? Siapa Joyah Vegas ni? Jom berkenalan dengan beliau.

My host @ Vegas ni memang sangat baik hati orangnya. Rumah dia memang selalu sangat Malaysian datang tumpang bermalam. Dia tak pernah…

Posted by Anita Yusof on Wednesday, October 14, 2015

 

Anita juga sempat melihat-lihat di sekitar Vegas bersama-sama 2 bodyguard sementara beliau.

Menapak almost 10km today along the famous LV Strip from north to south to South Strip Transfer Terminal. But I’m not…

Posted by Anita Yusof on Friday, October 16, 2015

Even though baru kenal and stayed only three nights here, I already felt like part of the family. Sedih nak tinggalkan…

Posted by Anita Yusof on Friday, October 16, 2015

 

Akhir kata ingin kami maklumkan kembara Global Dream Ride (GDR) Anita Yusof ini adalah atas usaha dan hasil tabungan beliau sendiri tanpa tajaan daripada mana-mana nama besar. Berikut adalah antara mereka yang telah sudi membantu merealisasikan impian Anita ini.

Terima kasih byk2 mem Mira Yaacob, sis Fauziah Latiff & semua adik2 Lady Bikers Malaysia atas sumbangan yg diberikan….

Posted by Anita Yusof on Tuesday, October 13, 2015

 

Jika anda berminat untuk menghulurkan sedikit sumbangan boleh hubungi Anita di Facebook Page Anita Yusof.

Anda juga boleh baca pengalaman di minggu pertama Anita sewaktu GDR ini   dan juga cabaran yang ditempuh Anita pada minggu ke 2 GDR beliau di sini.

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

BACAAN SETERUSNYA

© 2017 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W). Dibuat dengan cinta di Damansara ❤