Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Google Earth kini tampil dengan ciri baru, iaitu Timelapse, yang membolehkan pengguna melihat perubahan di berbagai lokasi di dunia dalam jangka masa 36 tahun. Malaysia adalah antara lokasi di mana perubahan dapat dilihat dengan teknologi Timelapse.

Dengan adanya Timelapse di Google Earth, pengguna dapat melihat video pendek yang menunjukkan bagaimana planet Bumi telah berubah dari tahun 1984 hingga 2020. Pengguna juga boleh mencari lokasi tertentu untuk melihat perubahan yang telah terjadi dalam jangka waktu tersebut.

image4
HYPE
Papar Kerinduan Seorang Ayah, Filem Pendek ecoBrown’s Ini Undang Sebak
Baca lagi →

Screenshot 2021-04-18 at 1.18.22 PM

Google menggunakan Earth Engine untuk menggabungkan lebih daripada 15 juta gambar satelit dari beberapa dekad terakhir yang dikumpulkan oleh lima satelit yang berbeza. Sebilangan besar gambar berasal dari Landsat, program pemerhatian bersama USGS / NASA yang telah melihat perubahan Bumi sejak tahun 1970-an.

Sejak 2015, Google telah menggabungkan  Landsat dengan gambar dari misi Sentinel-2, sebahagian daripada program pemerhatian Bumi Copernicus Kesatuan Eropah dan Agensi Angkasa Eropah. Google juga bekerjasama dengan Carnegie Mellon University CREATE Lab untuk menunjukkan bagaimana kesan manusia terhadap perubahan hutan dan pengembangan bandar mempengaruhi kawasan tertentu.

Screenshot 2021-04-18 at 1.19.28 PM

Untuk menggunakan ciri ini, anda boleh mengunjungi laman g.co/Timelapse dan masukkan lokasi yang anda mahu lihat atau jelajah beberapa lokasi yang menarik di dunia dengan Google Earth.

Lihat bagaimana rupa bentuk Kuala Lumpur pada 200 Juta tahun dahulu. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Lihat Bagaimana Rupa Bentuk Kuala Lumpur Pada 200 Juta Tahun Dahulu

Palestin Lenyap Daripada Apple Dan Google Maps?

Lelaki Ini Berjaya Menipu Google Maps Dengan Menghasilkan ‘Traffic Jam’ Palsu

Anda Mungkin Suka