Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Semalam gempar tentang isu pembunuhan terancang seorang imam dari Palestin, Fadi Al-Batsh yang ditembak mati oleh suspek yang menaiki motosikal berkuasa tinggi.

Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) mendakwa agensi perisikan rejim pengganas Israel, Mossad bertanggungjawab dalam operasi membunuh saintis dan ulama muda Palestin ini. Menurut pemimpin tinggi Hamas, Dr Fadi Al-Batsh adalah salah seorang ahli Hamas dan merupakan saintis muda yang hebat di kalangan mereka.

Wakil Hamas, Ismail haniyeh membuat kenyataan kepada Associated Press memberitahu Mossad tidak akan dapat lari daripada perbuatan yang keji ini. “Kami ambil serious tentang perkara ini. Kami tidak akan berdiam diri jika nyawa anak kecil, anak muda dan ulama kami dibunuh,” tambah Ismail.

Buat masa ini, pihak berkuasa Israel tidak mengeluarkan sebarang komen berkenaan kes ini. Tetapi Israel sebelum ini pernah melancarkan operasi sebegini rupa di seluruh dunia untuk mencari warga Palestin bijak yang memberi ancaman kepada negara berkenaan.

Imam Fadi yang berusia 34 tahun dibunuh oleh dua suspek dari jarak dekat dan sekurang-kurangnya 8 tembakan dilepaskan. Suspek kemudiannya melarikan diri dengan motosikal kuasa tinggi (model BMW 1100cc). Menerusi satu rakaman litar tertutup (CCTV), suspek menunggu lebih 20 minit untuk membunuh Dr Fadi berkenaan yang dalam perjalanan ke masjid untuk solat Subuh.

Dr. Fadi Al-Batsh adalah seorang yang mempunyai kepakaran dalam ilmu kejuteraan elektrik dan elektronik dan sudah menetap di Malaysia 8 tahun dan merupakan imam untuk salah satu masjid di Setapak. Persoalannya di sini semestinya bagaimana pembunuh upahan dari luar boleh lolos ke Malaysia?

Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Abdul Muein Abadi turut memberi pendapat menyeluruh tentang kenapa boleh berlakunya kes pembunuhan seperti ini di Malaysia. Nyata mata-mata Israel ada di seluruh dunia dan tidak senang melihat ada orang Islam yang berjaya ilmu dunia dan agamanya. Al- Fatihah buat Dr. Fadi Al-Batsh.