Trend minimalis semakin mendapat tempat di kebanyakkan tempat di seluruh dunia terutamanya di negara Jepun. Bagi mereka, less is more.

Hunter Killer Photo
HYPE
Misi Menyelamat Penuh Debaran Dalam ‘Hunter Killer’
Baca lagi →

Nak lihat gaya hidup keluarga yang sangat minimalis? Boleh lihat pada gambar-gambari di bawah ini. Menurut Business Insider, negara yang sering diancam bencana alam gempa bumi itu membuatkan rakyat mereka merasakan mempunyai barangan yang terlalu banyak di rumah adalah tidak praktikal.

Di bawah ini adalah gambar-gambar yang dirakam oleh jurugambar Thomas Peters dari REUTERS menunjukkan keadaan di sebuah rumah di Jepun. Hampir kebanyakkan rumah di Jepun tidak mempunyai katil dan mereka tidur di atas lantai sahaja. Barangan di dapur, bilik mandi, tempat tidur dan ruang tamu ditetapkan pada kadar paling minima supaya mudah untuk dikemas dan tidak serabut. Lihat gambar-gambar di bawah ini yang dirakam oleh Thomas.

mm1

mm2

mm3

mm4

mm5

mm6

mm9

mm7

mm8

covere

mm10

mm12

mm13

mm14

mm16

mm18

mm19

mm20

mm21

mm22

mm23

mm24

Kemas dan lapang sahaja rumah mereka ini. Anda rasa anda boleh hidup dengan gaya minimalis ini? Kalau ya, anda boleh jadi seperti orang Jepun. Tahniah.

BACAAN SETERUSNYA

© 2018 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W), a part of Media Prima Group