Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Pembalakan haram adalah isu utama yang berlaku di hutan hujan Amazon Brazil. Ia bakal memberi kesan dengan menjadikannya berisiko hilang atau disebut Deforestasi. Kerajaan Brazil dilaporkan telah mengerahkan tentera dalam usaha untuk menghentikan pembalakan haram.

Agensi penyelidikan ruang angkasa Brazil mengatakan bahawa kawasan yang musnah pada bulan April adalah 64% lebih tinggi dari tahun lalu. Dalam empat bulan pertama tahun 2020, pemusnahan hutan oleh pembalak liar dan pelombong meningkat sebanyak 55%, katanya.

Ahli alam sekitar mengatakan dasar dan retorik Presiden Jair Bolsonaro mendorong aktiviti haram. Presiden Jair Bolsonaro telah menafikan perkara ini. Awal minggu ini dia memberi izin untuk penempatan angkatan bersenjata ke wilayah itu.

Hutan hujan Amazon adalah hutan yang mempunyai simpanan karbon penting yang memperlahankan kadar pemanasan global. Institut Penyelidikan Angkasa Negara Brazil (Inpe) mengatakan bahawa lebih dari 405 km persegi (156 batu persegi) Amazon telah dibalak pada bulan lalu berbanding 248 km persegi pada bulan April tahun lalu. Antara Januari dan April, sejumlah 1,202 km persegi telah ditarah, katanya.

Kumpulan pemuliharaan mengatakan bahawa sejak wabah virus korona mula menular, semakin sedikit pegawai penguatkuasa kerajaan yang dikerahkan. Brazil adalah antara salah satu negara teruk terjejas di bahagian Amerika Selatan, dengan 141,000 kes dan hampir 10,000 kematian.

“Pandemi itu tidak membantu kerana nampaknya ada lebih sedikit petugas di luar sana dan pembalak haram jelas tidak peduli dengan virus di kawasan terpencil Amazon,” kata Paulo Barreto, penyelidik kanan kumpulan pemuliharaan nirlaba Imazon, seperti dikutip dari BBC.

Agensi penguatkuasaan alam sekitar Ibama mengatakan bahawa mereka sudi untuk menambah ejen lapangan di kawasan berisiko lain tetapi tidak di Amazon. Penebangan hutan di wilayah ini telah meningkat sejak Presiden Jair Bolsonaro memegang jawatan tahun lalu.

Dia berpendapat bahawa lebih banyak pertanian dan perlombongan di kawasan hutan lindung adalah satu-satunya cara untuk mengeluarkan kawasan itu dari kemiskinan.

Dasar ini telah dikutuk secara meluas tetapi dia telah menepis dakwaan tersebut, dengan mengatakan Brazil tetap akan menjadi negara yang berjuang untuk pemuliharaan.

Untuk bacaan lanjut mengenai hutan hujan Amazon, klik pautan di bawah.

Penjaga Hutan Amazon Mati Dibunuh Pembalak Haram

Mengapa Kita Perlu Risau Jika Hutan Amazon Musnah Dalam Kebakaran

Anda Mungkin Suka