Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

“Assalamualaikum Puan, apa khabar?”

“Maaf mengganggu. Saya Zuryati daripada Legacy Publishing.”

Satu demi satu perkataan dibaca, ayat demi ayat dihabiskan.

Puan Zuryati, atau Puan Atie, seorang pengarah di Legacy Publishing menegur saya di dalam Facebook.

Teruja

Terperanjat sambil teruja. Dengan penuh rendah diri, seorang figura bisnes yang saya segani datang menyapa!

Puan Atie menerangkan tujuan. Beliau memperkenalkan satu nama yang pernah melintas ketika saya membaca satu status di Facebook.

Namanya sahaja sudah melambangkan penuh kasih sayang. Apa yang belum saya ketahui ketika itu, adalah begitu mendalamnya ilmu teknikal bisnes pemilik nama wanita penyayang ini.

Puan Atie mahu menemukan kami berdua.

Selepas berbalas-balas mesej, tarikh dah masa pertemuan ditentukan.

Bertentang 4 mata

Dari kiri: Puan Atie, Ibu Hanim, Cik Puan Zu Faridah dan saya.

Pada 28 Februari akhirnya kami bertemu. Ditemani Puan Atie dan orang kuatnya, Cik Puan Zu Faridah, juga dari Legacy Publishing saya berjumpa wanita besi ini.

Wanita yang saya maksudkan adalah Datuk Faridah Hanim Haron, peneraju Annems Leadership. Lazimnya, dari kalangan orang bisnes, Datuk Faridah Hanim lebih dikenali sebagai Ibu Hanim.

Ibu Hanim berpengalaman luas dalam bidang pembangunan organisasi dan kepimpinan. Pengalaman selama 20 tahun di Petronas, selain pernah menjadi perunding kepada 154 buah anak syarikat Petronas menjadikan beliau setaraf dengan perunding-perunding antarabangsa di luar sana.

Puan Atie dan Cik Puan Zu Faridah melepaskan rindu mereka terhadap Ibu Hanim. Ibu Hanim berbual-bual mesra sambil bertanya khabar. Mungkin sudah lama tidak berjumpa.

Cik Puan Tengku Lisa, pembantu peribadi Ibu Hanim dari Annems Group pula sedang sibuk melaraskan kaki tripod.

Saya berdiam diri sahaja. Menahan kerongkong daripada memuntahkan batuk-batuk yang hodoh bunyinya. Ingin sekali berbicara, tetapi tunggulah, selepas tekak selesa. Saya hirup teh O panas. Ah, selesa!

Tidak berapa lama kemudian, temuramah pun bermula.

Latar belakang

“Datuk Ibu, tahniah di atas penganugerahan Darjah Kebesaran Panglima Mahkota Wilayah Persekutuan baru-baru ini,” saya memulakan bicara.

“Terima kasih. Panggil saya Ibu sahaja, sayang,” balas Ibu Hanim sambil disulam senyuman paling manis.

Saya mengangguk. Lalu meneruskan perbualan. Tersenyum, melihat kelembutan Ibu di hadapan mata.

“Mohon Ibu ceritakan sedikit latar belakang kerjaya Ibu dan perjalanan Ibu sehingga sekarang?”

Dari cerita Ibu, fahamlah saya ianya bukannya satu perjalanan biasa.

Ibu berasal dari Kampung Baru, Kuala Lumpur. Beliau mengikut suami berpindah ke Terengganu, setelah mendapat pekerjaan sebagai juruterbang helikopter di luar pesisir Kerteh.

Di sana, Ibu Hanim berniaga untuk warga Kerteh dan Dungun.

Pada 1990, beliau mendapat tahu anak lelakinya yang berusia 1 tahun tiada daya pendengaran.

Setahun kemudian setelah pulang dari bercuti bersama keluarga di Amerika, Ibu mengalami kemalangan di atas jalan raya Dungun.

Kemalangan serius. Tanpa terduga, beliau lumpuh. Selama setahun hanya mampu berkerusi roda. Cekal dengan apa yang berlaku, demi anak-anak, beliau tidak berputus asa menjalani terapi fisio sehingga akhirnya boleh berjalan semula.

Demi anak

Ibu Hanim.

Ketika tempoh pemulihan, Ibu pulang ke Kuala Lumpur.

Dalam masa yang sama, beliau menghantar anaknya, Haziq, ke terapi pertuturan cued di Kampung Pandan. Beliau juga mengajar anaknya untuk membaca bibir.

“Adakah Haziq boleh mendengar sedikit?” saya menduga.

“Tidak. Beliau profound,” jawapan ibu di luar jangkaan. Dari jawapan ibu, jelaslah anak kesayangannya itu tidak dapat mendengar langsung.

Demi Haziq, Ibu mendalami ilmu pendidikan awal kanak-kanak.

Atas usaha tanpa jemu, beliau akhirnya memiliki Diploma Montessari, Diploma Smart Readers, Diploma Victoria Readers, sijil psikologi kanak-kanak, dan mempelajari kaedah Glen Doman.

Oleh kerana ilmu yang mendalam, beliau sering dipanggil untuk memberi ceramah keibubapaan.

Sehinggalah, pada 1997 beliau dijemput menyertai Petronas sebagai Guru Besar di tadika dan taska Petronas di Kerteh.

Perubahan

Ketika bermula, terdapat 200 orang kanak-kanak belajar di dua buah bangunan tadika Petronas.

Ibu Hanim menambah baik pemasaran dan jualan sehingga mampu menempatkan 800 orang kanak-kanak di 5 buah bangunan di tadika-tadika Petronas.

Pada masa yang sama, Ibu Hanim merombak semula kurikulum.

Daripada pengetahuannya, beliau menyediakan kurikulum bersepadu yang menggabungkan kaedah Montessari, Smart Readers, Glen Doman lalu disesuaikan dengan kanak-kanak Malaysia.

Secara total, perniagaan tadika Petronas meningkat.

Naik pangkat

Ibu Hanim bersama Tuan Norizan Sharif, Pengarah Eksekutif INSKEN.

Prestasi Ibu yang baik menarik perhatian pihak atasan.

Beliau dipindahkan ke bahagian kualiti. Di sini, beliau bertanggung jawab ke atas pensijilan ISO, pengurusan ‘lean’, Pengurusan Kualiti Total (Total Quality Management, TQM), dan Pembangunan Organisasi (Organizational Development, OD).

Secara ringkas, tugas beliau ialah sebagai Pegawai Pembangunan Organisasi dan Pengurusan Perubahan.

Selepas itu, beliau sekali lagi dinaikkan pangkat ke OGP Technical Services Sdn Bhd, sebuah anak syarikat Petronas yang bertempat di KLCC.

Di sini beliau bertanggung jawab sebagai Pegawai Kanan Sistem Pengurusan Kualiti.

Antara tugas beliau adalah membina prosedur operasi standard (SOP) dan menaik taraf operasi agar mematuhi ISO versi baru.

Pakar

Akhirnya ibu dipanggil berkhidmat di Pusat Kepimpinan Petronas di Bangi.

Beliau dilantik sebagai pakar dalam bidang pembangunan organisasi dan pengurusan perubahan yang bertumpu kepada projek-projek membaikpulih syarikat dan kualiti.

Pengurusan teratas 154 buah anak syarikat, 54 buah syarikat usaha sama, dan beberapa ratus buah syarikat yang bekerjasama dengan Petronas adalah merupakan klien-klien beliau.

Beliau bertanggung jawab memberi khidmat runding kepada penambahbaikan organisasi, penambahbaikan prestasi operasi, dan budaya kualiti.

Ketika di sini, sebagai pakar, beliau diberi kebebasan memilih dan menghadiri kursus-kursus serta menerima pensijilan-pensijilan berkaitan, termasuklah di dalam bidang pembangunan insan dan kepimpinan.

Tugas beliau adalah seperti ‘doktor organisasi’.

Antara tanggung jawab beliau adalah mengenal pasti masalah-masalah bisnes atau operasi, dan memberi solusi kepada pemimpin-pemimpin anak-anak syarikat Petronas.

Antara pengalaman beliau adalah menyaksikan syarikat yang sudah nyawa-nyawa ikan, memberi cadangan dan solusi langkah demi langkah. Dan apabila syarikat amalkan apa yang disuruh, Alhamdulillah berjaya.

Dalam tugasnya, beliau bergabung tenaga dengan perunding pengurusan antarabangsa seperti Boston Consultant, McKinsey dan Accenture.

Oleh kerana anak-anak syarikat Petronas ada di serata dunia, Ibu hidup bagaikan jetsetter, sentiasa bergerak dari satu negara ke satu negara.

Pengalaman 20 tahun sudah sebati dengan jiwanya. Apabila pengurus-pengurus membuat pembentangan, beliau sudah tahu penyelesaian di hujung jari.

Ibu Hanim adalah ‘top 1% performer’ di Petronas. Dengan prestasi sebaik ini, beliau menerima ganjaran yang selesa.

Perjuangan

Pada umur 50 tahun, tiba-tiba sahaja Ibu Hanim menyuarakan hasrat untuk berhenti kerja kepada suami.

Pada mulanya, suami Ibu kurang bersetuju. Katanya kita sudah punya komitmen. Besar periuk, besarlah keraknya.

Menurut kajian, secara purata, syarikat-syarikat tempatan Malaysia hanya dapat bertahan selama 7 tahun sahaja.

Ibu Hanim rimas. Beliau tahu beliau mampu melakukan sesuatu untuk mengubah statistik ini.

Atas pengalaman dan pengetahuan menyelamatkan dan memperbaiki syarikat-syarikat Petronas, beliau percaya beliau mampu melakukan perkara yang sama kepada syarikat-syarikat di luar sana.

Tanpa terduga, atas niat yang baik, Allah lorongkan jalannya.

SPRM

Satu hari, Ibu Hanim menerima panggilan telefon daripada pihak TalentCorp. Mereka bertanggungjawab ke atas Projek Transformasi Nasional.

Salah satu usaha TalentCorp adalah memanggil semula pakar-pakar warga tempatan yang berkhidmat di luar negara pulang ke Malaysia. 10% daripada projek ini adalah untuk menggaji semula warga korporat dalam negara diserap ke sektor awam.

Ibu Hanim terpilih. Beliau diberi tanggungjawab untuk membina pemimpin-pemimpin di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Walaupun masih penuh dengan kasih sayang terhadap Petronas, Ibu Hanim meninggalkan syarikat gergasi ini dengan notis 24 jam. Beliau jelas, perjuangan di luar sana lebih besar.

Ibu Hanim diberi tugas sebagai penasihat yang berkhidmat di Akademi SPRM. Sebagai penasihat, beliau diberi kebebasan untuk turut sama mengajar usahawan-usahawan luar.

Ibu bercerita tentang pengalamannya, “Saya lihat di SPRM begitu banyak hero yang tulen. Mereka bekerja keras dengan integriti yang tip top. Saya lihat mereka ikhlas berkhidmat.”

Di SPRM, Ibu diberi peluang berkongsi kepada orang luar. Perlahan-lahan, beliau membuka langkah berjuang untuk memandaikan anak bangsa.

Tugas Ibu Hanim di SPRM tamat pada bulan November tahun lepas. Masih, Ibu Hanim dan SPRM berhubung dengan rapat dan erat.

Pengalaman di Petronas dan SPRM menyaksikan Ibu melatih beratus-ratus orang agen perubahan (change agent) dan jurulatih.

OD, Misi Dan Keusahawanan

Ibu Hanim bersama pasukan Annems Leadership.

Ketika temuramah, saya pun kurang pasti dengan maksud Pembangunan Organisasi atau Organizational Design (OD).

Ianya kedengaran bombastik, malah saya garu kepala, di mana hendak menggunakan OD jika baru memulakan perniagaan.

Lalu saya bertanya, “Adakah ini langkah kedua selepas buka bisnes?”

Ibu menjawab, “Ya, benar.”

“Tetapi, untuk start-up pun mereka boleh gunakan,” tambah ibu.

“Untuk apa?”

“OD penting untuk mengetahui objektif, halatuju dan sebab mengapa syarikat kita wujud. Ini dimulakan dengan misi. Apakah mission statement syarikat?”

“Misi adalah jantung syarikat. Selama bertahun-tahun, mendalami OD, baru saya perasan penyata misi hanya perlukan 4 soalan sahaja. Bergaduh-gaduh saya dengan penasihat luar, tetapi akhirnya mereka setuju dengan saya. Tak perlu buat away day, bayar mahal-mahal untuk dapatkan misi dan visi syarikat. Ianya perlukan 4 soalan sahaja.”

Dalam misi, ada 4 soalan yang ditanya iaitu:

1. Siapa kamu?
2. Apa tujuan kamu (wujud)?
3. Apa tanggungjawab kamu.
4. Dan apakah Big Why kamu?

Sebagai contoh, Petronas adalah satu entiti bisnes. Ia wujud dengan tujuan membangunkan dan memberi nilai kepada minyak mentah supaya boleh digunakan. Tanggung jawab mereka adalah menapis bahan mentah supaya memberi nilai kepada sumber negara. Dan perjuangan mereka adalah untuk kesejahteraan negara dan rakyat.

“Ketika Petronas baru bermula, negara belum mempunyai sumber pendapatan yang utuh!” Ibu menggamatkan suasana.

Mata dan jiwa saya terbuka. Lalu saya bertanya, “Maksudnya, apabila berbisnes, ia bukan setakat untuk duit semata-mata? Ia lebih dari itu?”

“Ya, betul. Duit itu penting. Tetapi ada yang lebih besar daripada itu. Kenapa syarikat kita wujud? Inilah persoalannya.”

“Untuk Annems Leadership, kami adalah penyedia solusi pembelajaran (OD dan kepimpinan korporat). Kami menyediakan penyelesaian menggunakan kaedah yang berkesan dan terbukti. Sudah pastilah terbukti, ianya daripada pengalaman Ibu selama 20 tahun.”

“Menjadi tanggungjawab kami membantu usahawan-usahawan supaya berjaya dan kekal lama secara profesional.”

“Dan Big Why kami adalah memberi makna baru kepada negara.”

“Sebagai seorang profesional dalam bidang OD, saya kekal dalam network bersama-sama penasihat-penasihat lain seluruh dunia. Ini menyebabkan kami sentiasa dikemas kini dengan laporan, psikologi jualan dan teknik-teknik yang terbaru.”

Visi

“Apa tujuan misi diadakan? Ini adalah untuk mengetahui halatuju syarikat.”

“Ingat lagi tadi ibu kata syarikat-syarikat di Malaysia secara purata bertahan selama 7 tahun?”

“Pada mulanya mereka buat duit banyak, berjuta-juta kerana mereka bekerja keras. Tapi adakah mereka boleh kekal? Wallahu A’lam.”

“Sama ada mereka terus kerja keras bertahun-tahun, atau pun mereka penat sehingga lembik. Akhirnya, hilang.”

“Misi kalau tidak dilakukan dengan betul, semangat di dalam syarikat, objektif, hala tuju dan tujuan tidak jelas.”

“Bisnes kena dikorporatkan dari awal-awal lagi.”

“Apabila bermula, bermula betul. Dengan misi, visi, roadmap, balance scorecard, struktur, Standard Operation Procedure (SOP). Susun comel-comel.”

“Melalui misi dan visi, kita boleh mengenal pasti nilai-nilai syarikat yang dikongsi bersama oleh pemimpin dan kakitangan.”

“Visi menentukan hala tuju syarikat. Sama ada mahu menjadi ‘leading’, ‘off choice’, ‘sought after’, ‘preferred’ – perkataan-perkataan harus dipilih secara bertanggung jawab.”

“Ini kerana perkataan yang dipilih akan menentukan apakah Key Result Area (KRA) yang mahu dicapai.”

“Adakah ianya akan menyentuh kuadran kewangan, operasi, pelanggan? Adakah ia akan memberi impak kepada pendapatan atau persaingan?”

“Perkataan-perkataan yang dipilih akan diukur semula di dalam balance score card. Apa yang kita buat hari ini, adakah ianya semakin hampir dengan visi syarikat?”

“Kenapa anda memilih perkataan itu? Adakah anda mengukur andai anda sudah mencapai visi itu?”

“Di Annems, kami memilih ‘sought after’. Ini bermakna, buat mereka yang mencari pengetahuan korporat, mereka akan cari Ibu. Sekarang sudah sibuk, di Singapura, Abang Abu kata kalau mahu ilmu korporat, cari ibu. Kami sebelum tu belum pernah berjumpa, tetapi Abang Abu kata cari ibu.”

Roadmap dan balance scorecard

Ibu Hanim bersama pasukan ketika acara CSI Business Forensic.

“Halatuju 10 tahun dipanggil roadmap.”

“Visi kecil, dipecah lebih kecil 3 tahun-3 tahun-4 tahun, yang akhirnya menyumbang kepada visi besar. Visi kecil ini dipanggil horizon.”

“Dari horizon pula, kita pecahkan lagi kepada objektif tahun pertama, tahun kedua, tahu ketiga.”

“Ianya umpama Waze yang memberitahu kita di mana, dan patut pandu ke mana.”

“Semua ini dilakukan secara langkah demi langkah. Dan dari sini, dapatlah kita membuat roadmap syarikat.”

“Ada yang tanya, Ibu kenapa kena buat semua ni? Penatlah.”

“Sayang, susahnya sekali sahaja. Kita ada visi supaya kita tahu kita mahu ke mana. Dan horizon serta objektif, untuk pastikan kita gunakan jalan yang betul. Buatnya, sekali sahaja.”

“Gol atau objektif dibuat tahunan. Ini untuk tahu di mana pitstop kita. Ianya kena jelas. Gol, dan horizon, akhirnya pastikan kita sampai ke visi yang besar.”

“Bukan susah pun nak buat, ianya langkah demi langkah.”

“Ini tidak, selepas 3-7 tahun, syarikat dan jenama hilang. Sudah tersasar jauh sangat.”

“Gol atau perancangan tahunan dibuat sebelum tahun baru bermula.”

“Ada yang buat perancangan tahunan guna analisis SWOT. Ini ajaran sesat.”

“Kita kena tahu apa yang mahu dicapai, barulah boleh menentukan apa yang hendak dibuat. Kena buat balance scoredcard dahulu. Start with end in mind.

“Aktiviti-aktiviti akan memberi kejayan-kejayaan kecil yang akhirnya menyumbang kepada objektif tahunan. Dari segi kewangan, apa yang mahu dicapai. Bahan-bahan kena jelas.”

Ini contohnya:

“Dari segi kewangan, saya hendak capai RM1 juta melalui nilai yang saya beri kepada pelanggan. Nilai ini pula datangnya dari beberapa operasi yang kritikal. Operasi 20% ini pula memberi impak hasil sebanyak 80% yang didapati daripada kemahiran kakitangan.”

Pendeknya:

Kemahiran staf -(menyumbang kepada)-> Operasi -(menyumbang kepada)-> Nilai kepada pelanggan -(menyumbang kepada)-> Yang akhirnya memberi saya RM1 juta.

Ini adalah balance score card.

Ukuran-ukuran diberi kepada perkara-perkara di atas untuk memastikan operasi syarikat berjalan lancar.

Ketua Pegawai Operasi, perhatikan ini sahaja. Tulang belakang, teras dan kritikal kepada kelangsungan bisnes.

Perkara-perkara lain beri kepercayaan kepada anak-anak buah, staf untuk lakukan.

SWOT dan TOWS

Setelah gol tahunan dan balance scorecard tersedia, teruskan dengan SWOT.

Terbalikkan ia, dan jadikannya sebagai TOWS.

Kahwinkan kedua-dua SWOT dan TOWS, jadikannya strategi, masukkan ke dalam carta Gantt.

Pantau carta Gantt, setiap minggu atau setiap bulan.

Langkah demi langkah.

Dari sini, pemimpin dan staf tidak perlu lagi berebut-rebut memadam api. Setiap orang mempunyai aktiviti yang harus dipenuhi. Saling hormat lapangan kerja masing-masing.

Ukuran

Kejayaan setiap aktiviti dikira menggunakan beberapa alat:

1. Key Result Area (KRA)
2. Key Performance Indicator (KPI) Jabatan
3. Key Performance Indicator (KPI) Individu

Setiap staf menyediakan Kontrak Prestasi Individu setiap tahun, yang dipantau setiap bulan.

Andai perlu, hantar kakitangan ke sesi latihan atau kelas-kelas.

Apa lebih penting

Ketika ditanya antara jualan dan kepimpinan mana lebih penting, ini jawapan Ibu.

“McKinsey Consulting membuat kajian, dalam setiap syarikat, ada 3 jenis vitamin iaitu kepimpinan, mindset dan kemahiran. Dalam setiap syarikat, ada 3 jenis virus, iaitu kepimpinan, mindset dan kemahiran juga.”

“Ketiga-tiga perkara ini menjadi penawar apabila dibuat dengan betul, dan menjadi racun apabila disalah guna.”

“Apabila bercakap antara kepimpinan dan kewangan, kedua-duanya penting,, tetapi, kepimpinan lebih penting.”

“Apabila ada duit, tetapi tiada kemahiran kepimpinan, nilai-nilai salah, duit akan habis juga.”

“Tetapi, apabila ada kepimpinan yang betul, syarikat boleh cari duit.”

Pesanan terakhir

“Pesanan Ibu, belajarlah. Cari ilmu.”

“Nak mula berbisnes, kena belajar.”

“Kenal pasti dan jelas dengan halatuju bisnes dan diri kita sendiri, baru mulakan enjin.”

“Ilmu ini mematangkan, menenangkan. Pemimpin yang suka marah-marah, maknanya kurang ilmu. Pemimpin akan lebih merendah diri apabila berilmu.”

“Ibu nak sangat, semua orang hadiri seminar ibu. Seminar Ibu murah, RM250 sahaja. Ilmu Ibu bukan berharga RM250, sayang, lebih daripada itu.”

“Ibu lihat, ada guru lain caj sehingga RM1000. Begitu pun, ada yang beli.”

“Dengan 20 tahun pengalaman yang sudah pernah digunakan dalam kehidupan sebenar. Ianya bukan sekadar teori. OD dan kepimpinan adalah gabungan sains dan seni.”

“Ibu tidak kejar kekayaan. Ibu kejar keberkatan ilmu. I’ve been there. Apabila ada program, datang belajar.”

“InsyaAllah ada perkara baru untuk dipelajari, dalam cara yang terbukti berkesan.”

Acara CSI: Business Forensic seterusnya akan diadakan pada esok, Rabu, 8 Mac 2017 bertempat di Putrajaya. Ketahui lebih lanjut di sini.

Anda Mungkin Suka