Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Imam Besar Al Azhar Mesir, Sheikh Ahmed Al Tayyeb, telah menolak cadangan untuk menyatukan agama Islam, Kristian dan Yahudi menjadi satu sebagai agama Ibrahim. Menurutnya, idea itu bertentangan dengan kebebasan berkeyakinan. “Seruan ini, nampaknya, bertujuan untuk menyatukan agama Yahudi, Kristian dan Islam dalam satu agama yang dipanggil Abrahamisme atau agama Ibrahim,” kata ulama terkemuka itu pada majlis di Kaherah.

“Seruan-seruan ini, seperti seruan untuk globalisasi, pengakhiran sejarah, etika global, dan lain-lain, datang ke hadapan untuk menggalakkan kebersamaan dan perpaduan manusia dan menghapuskan punca perselisihan dan konflik,” katanya, seperti dipetik oleh Gulf News. Bagaimanapun, ulama itu menambah, idea itu membayangkan tindakan merampas kebebasan beragama orang.

“Berdasarkan kepercayaan kami kepada agama-agama syurgawi kami, kami percaya bahawa adalah mustahil bagi manusia untuk bersetuju dengan satu agama, memandangkan perbezaan antara orang dengan warna kulit, kepercayaan, pemikiran, bahasa, dan juga cap jari. Semua ini adalah fakta sejarah dan saintifik, dan sebelum ini adalah fakta yang disahkan oleh al-Quran,” kata Sheikh Al Tayyeb yang juga dikenali sebagai individu utama dialog antara agama.

Pada 2019, beliau dan Pope Francis bersama-sama menandatangani Dokumen Persaudaraan Manusia, juga dikenali sebagai Deklarasi Abu Dhabi, di Emiriah Arab Bersatu. Dokumen itu menggariskan nilai toleransi, keamanan dan kebebasan beragama.

Dokumen tersebut adalah seruan untuk keamanan tanpa kekerasan, panggilan buat umat Katolik, Muslim dan semua orang yang beriman “untuk bersatu dan bekerjasama” untuk berkhidmat “sebagai panduan bagi generasi akan datang untuk memajukan budaya saling menghormati dalam kesedaran tentang rahmat tuhan yang menjadikan semua manusia bersaudara.”

Selain itu, ia menyeru para pemimpin dunia “bekerja keras untuk menyebarkan budaya toleransi dan hidup bersama dalam keamanan; untuk campur tangan bagi menghentikan pertumpahan darah mereka yang tidak bersalah dan menamatkan peperangan, konflik, kerosakan alam sekitar dan moral dan kemerosotan budaya yang dunia sedang alami sekarang.”

Pemimpin Islam, Yahudi dan Kristian berkumpul di Jerusalem, doa dunia pulih daripada COVID-19. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Pemimpin Islam, Yahudi Dan Kristian Berkumpul Di Jerusalem, Doa Dunia Pulih Daripada COVID-19

Tidak Cukup ‘Tangan’ Lawan COVID-19, Israel Mula Minta Bantuan Negara Islam

25,000 Orang Berkumpul Di Bangladesh, ‘Doa’ Supaya Dunia Selamat Daripada COVID-19

 

Anda Mungkin Suka