Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Pengarah Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Kristalina Georgieva, sekali lagi membuka mulut berhubung ancaman kemelesetan ekonomi yang akan melanda dunia.

Dalam temu bual dengan Reuters dan dilaporkan Free Malaysia Today, Kristalina berkata prospek ekonomi global telah “gelap dengan ketara” sejak April lalu. Beliau berkata IMF akan menurunkan unjurannya untuk pertumbuhan ekonomi global kepada 3.6% untuk 2022.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Beliau berkata kemelesetan global berlaku disebabkan oleh beberapa faktor yang berlaku hampir serentak. Seperti penyebaran inflasi yang lebih universal, peningkatan yang lebih ketara dalam kadar faedah, kelembapan dalam pertumbuhan ekonomi China, dan sekatan yang berlaku disebabkan oleh perang Rusia di Ukraine.

“Tinjauan sejak kemas kini terakhir kami pada April telah menjadi gelap dengan ketara,” katanya dalam temu bual itu. “Kami berada di perairan yang sangat bergelora. Risiko telah meningkat jadi kami tidak boleh menolaknya.”

Beliau juga menyatakan bahawa data ekonomi terkini menunjukkan beberapa ekonomi utama, termasuk China dan Rusia, telah menguncup pada suku kedua. Beliau berkata risiko ini mungkin lebih tinggi pada 2023.

“Ia akan menjadi 2022 yang sukar, tetapi mungkin juga 2023 yang lebih sukar. Risiko kemelesetan ekonomi meningkat pada 2023,” jelas wanita Bulgaria itu.

Sebelum ini, beberapa kajian menyatakan bahawa kemelesetan ekonomi mungkin berlaku pada tahun hadapan. Analisis terbaru Nomura Holdings menyatakan bahawa kemelesetan akan dialami oleh negara ekonomi utama seperti Amerika Syarikat (AS), Jepun, Kanada, Australia, Korea Selatan (Korea Selatan), dan juga zon Euro.

The Vocket pernah melaporkan pada Jun lalu bahawa lebih 60 peratus ketua pegawai eksekutif (CEO) di seluruh dunia meramalkan kemelesetan ekonomi dalam tempoh 12 hingga 18 bulan akan datang, menurut satu kajian global yang dilaporkan oleh GTN.

Tinjauan global melibatkan 750 CEO dan pegawai eksekutif tertinggi lain oleh Lembaga Persidangan – sebuah kumpulan ahli perniagaan dan penyelidikan – berkata separuh daripada CEO berpendapat wilayah di mana syarikat mereka beroperasi telah pun mengalami kemelesetan ekonomi.

Yahoo Finance turut melaporkan bahawa khabar angin yang bertiup kencang dalam kalangan CEO di seluruh dunia mengenai situasi ekonomi dunia singgah apabila bank pusat di seluruh dunia membentangkan pelan agresif dengan menaikkan kadar faedah. Di Amerika Syarikat, Rizab Persekutuan pada hari Rabu menaikkan kadar faedah sebanyak 0.75%, terbesar sejak 1994.

Ahli ekonomi di Bank of Amerika Global Research juga menjangkakan bahawa AS bakal terjejas teruk dengan kira-kira 40 peratus akan terjerumus ke dalam krisis ekonomi tahun depan.

60% CEO jangka akan berlaku krisis ekonomj tahun hadapan, ini apa yang anda perlu tahu. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

60% CEO Jangka Akan Berlaku Krisis Ekonomi Tahun Hadapan, Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu