Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo, beberapa hari lalu telah mengesahkan pertukaran ibu negara dari Jakarta ke Kepulauan Borneo, tepatnya di Kalimantan. Tweet yang dimuatnaik tersebut menyatakan beberapa buah bandar telah tercalon sebagai ibu negara iaitu Kalteng, Kaltim dan Kalsel.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Keputusan untuk menukarkan ibu negara Indonesia disebabkan hasil laporan terbaharu yang menyenaraikan Jakarta sebagai salah satu bandar yang sedang tenggelam. Kota Jakarta dilaporkan sudah tenggelam sebanyak 3.9 meter dalam masa 30 tahun. Menurut ramalan pihak pakar pula, Jakarta dijangka bakal tenggelam sepenuhnya menjelang tahun 2050 nanti.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Namun pada Tweet presiden republik tersebut juga, ramai rakyatnya yang menyuarakan kebimbangan mengenai potensi kerosakan yang bakal dihadapi di Kalimantan apabila pusat pemerintahan akan ditukarkan ke sana. Ramai yang menyuarakan kebimbangan mengenai penerokaan kawasan hutan di Kalimantan.

Administrative_map_of_Borneo_(Indonesian)

Untuk pengetahuan, Kalimantan yang terletak di dalam kepulauan Borneo, yang juga terletak dalam kawasan kejiranan Sabah dan Sarawak ini kaya dengan hasil bumi yang belum dimajukan. Semoga segala proses yang dijalankan oleh negara jiran akan berjalan dengan lancar seperti yang dirancang.