Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Varian COVID-19 terbaharu dilaporkan sangat menular sehinggakan orang yang tidak pernah dijangkiti wabak ini akan terkena jangkitannya. Selain itu, pakar juga mendakwa bahawa kira-kira 80% rakyat Amerika yang telah dijangkiti berkemungkinan bakal dijangkiti semula, kata pakar.

Artikel Berkaitan:

USA Today melaporkan bahawa pada asasnya, semua orang kini berisiko untuk dijangkiti sekarang, walaupun mereka mengambil langkah berhati-hati, kata Paula Cannon, pakar virologi di University of Southern California.

“Ia sangat menular,” kata Cannon, yang kini pulih daripada jangkitan COVID-19 pertamanya, yang dijangkiti ketika dia bercuti semasa cuti di negara asalnya Britain.

“Semua perkara yang telah melindungi anda selama beberapa tahun kebelakangan ini, saya tidak fikir akan melindungi anda daripada tanaman varian baharu ini,” katanya.

Angka jangkitan dan kematian yang teruk kekal rendah, walaupun tahap jangkitan yang tinggi, katanya.

Terdahulu wabak Corona subvarian baru kini dilaporkan telah menyebabkan lonjakan kes di Amerika Syarikat. Dinamakan XBB.1.5, subvarian ini tersebar di AS seiring dengan penularan subvarian BF.7 di China.

XBB.1.5 adalah evolusi daripada subvarian XBB. Sebuah subvarian dari Omicron, XBB muncul di India pada bulan Ogos dan sejak itu ia tersebar ke seluruh dunia. Sejumlah besar kes COVID-19 di AS disebabkan oleh XBB dan saudaranya XBB.1.5.

Menurut pakar, subvarian XBB.1.5 boleh menjadi subvarian yang ‘menggila’ pada tahun ini. Ini disebabkan oleh daya tahannya yang kuat dan dapat mengelak daripada antibodi. Bagaimanapun, pakar melihat bahawa satu kajian mendalam perlu dilakukan untuk mengesahkan situasi ini.