Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Sedar tak sedar, kita sudah pun menghampiri 1 Syawal. Pastinya orang ramai khususnya umat Islam sudah mula bersiap sedia untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri dengan penuh meriah.

Seperti yang ramai sedia maklum, berpuasa adalah salah 1 ibadah buat umat Islam yang memerlukan umat Islam untuk menahan diri daripada lapar daripada terbit fajar sehingga terbenam matahari.

Dalam masa itu, tidak makan atau minum dalam tempoh yang panjang kadang kala membuatkan seorang mengabaikan rutin penjagaan mulut sekaligus mengundang kepada tidak keselesaan pada gigi khususnya buat mereka yang mengalami gigi sensitif.

Menurut WebMd, masalah ini sering berlaku buat mereka yang mengalami masalah gigi sensitif berikutan masalah gigi berlubang atau tidak keselesaan pada bahagian gusi berikutan pembentukan plak dan tartar.

Hal ini secara tidak langsung turut mengundang kepada seseorang untuk membatalkan puasa semata-mata untuk menelan ubat-ubatan OTC nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) seperti ibuprofen bagi meredakan masalah gigi sensitif menurut Consumer Reports.

Sensitive-Teeth

Sumber: haven pharmacy

Dengan usaha untuk mengelakkan daripada masalah gigi sensitif yang secara tidak langsung mengganggu ibadah puasa serta juga sewaktu berbuka, adalah amat penting untuk orang ramai mendapatkan produk penjagaan mulut yang sesuai.

Sensodyne mengesyorkan dalam menjaga kesihatan mulut serta gigi pada bulan Ramadan adalah dengan menggosok gigi 2 kali sehari iaitu pada waktu selepas sahur dan juga pada waktu malam.

Khas buat pengguna yang mahu tampil yakin dan nafas sentiasa kekal segar, penggunaan produk daripada Sensodyne antara yang dicadangkan. Bukan sahaja ia memberi kesegaran nafas, Sensodyne juga membantu dalam menguatkan serta melegakan sensitiviti pada gigi.

ezgif-3-94bef5ae4e94

Selain itu, Sensodyne sememangnya menjadi pilihan buat pengguna yang mengalami gigi sensitif di samping mampu memberi kesegaran nafas buat para pengguna menerusi produk Sensodyne Fresh Mint.

Bila nafas sudah segar, barulah lebih selesa dan yakin untuk berdepan dengan orang ramai! Tetapi jika simptom-simptom ini berpanjangan, digalakkan untuk anda mendapatkan konsultasi doktor. Pada masa yang sama, adalah penting untuk anda sentiasa konsisten dalam menjaga rutin kebersihan oral anda.

senso

P/S: Ketika berkunjung ke rumah keluarga atau mana sahaja tempat yang anda pergi, jangan lupa ikut SOP yang ditetapkan dan jaga jarak sepanjang Ramadan dan Syawal nanti. Kita jaga kita, guys!

Ikuti perkongsian Pak Cik Shell dalam membongkar teori pam perlahan dalam mendapatkan minyak ekstra.

Pak Cik Shell Jadi ‘MythBuster’ Bongkar Teori Pam Perlahan Dapat Minyak Ekstra

Perkongsian KJ Tentang ‘Side Effect’ Vaksin Dari China Selepas Disuntik Buat Netizen Terhibur