Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

“Jauh perjalanan, luas pemandangan” — Itulah pepatah lama yang dipesan kepada orang ramai bahawa kita akan dapat mempelajari sesuatu baharu sekiranya mengembara keluar dari kawasan setempat.

Baru-baru ini seorang gadis tidak menyangka video salah satu pengalamannya semasa perjalanan menuju ke Gunung Stong yang dimuat naik ke TikTok telah meraih lebih 1 juta tontonan daripada pengguna platform terbabit.

Di dalam video itu, gadis ini telah merakam suasana sebuah stesen minyak traditional yang terletak di sekitar kawasan Dabong, Kelantan. Menurutnya, semasa dalam perjalanan ke Gunung Stong, minyak kereta yang dinaikinya sudah tinggal satu bar sebelum dia menemukan stesen minyak terbabit.

@anisna98

Stesen minyak manual😆 #fyp

♬ Soap – Melanie_Martinez

Setiba sahaja stesen minyak itu, gadis tersebut mengaku agak terkejut kerana ini kali pertama dia melihat proses mengisi minyak secara traditional sepanjang hidupnya.

Stesen minyak yang hanya beroperasi dalam sebuah kayu itu mempunyai pekerja yang akan memasukkan petrol daripada tong ke dalam balang penyedut sebelum diisi dalam tangki kereta menggunakan paip getah.

Buat penduduk yang tinggal di kawasan bandar, memang nampak agak pelik. Namun, difahamkan perkara ini amat biasa buat beberapa lokasi lain yang mempunyai pam minyak traditional masih beroperasi.

@anisna98

Balas kepada @akmapenn nah video penuh. Sempat record sampai sini je. Sharing is caring😄 #fyp

♬ bunyi asal – Anisna98 – Anisna98

Hasil carian The Vocket mendapati stesen minyak traditional tersebut sudah lebih 30 tahun beroperasi dan menjadi ‘nadi utama’ buat penduduk kawasan Dabong untuk bergerak melakukan aktiviti harian.

“Saya mendapatkan bekalan minyak dari stesen minyak di Jeli, dengan jarak 50 kilometer dari Dabong, saya isi dengan tong dram, dengan menggunakan van saya bawa balik ke Dabong ini,” kata pengusaha stesen minyak ini kepada Astro AWANI.

Difahamkan stesen minyak itu merupakan satu-satunya yang beroperasi di pekan Dabong dan lebih 15,000 penduduk setempat mendapat manfaat daripada perkhidmatan stesen minyak tersebut.

Seorang pemandu Myvi terkejut apabila niatnya mahu bercuti di negeri Melaka disambut dengan meriah oleh pihak kerajaan negeri tersebut. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Pemandu Myvi Terkejut ‘Disambut’ Meriah Semasa Rentas Negeri Ke Melaka

Bot Kecil Tarik Proton Saga Redah Tasik Buat Orang Ramai Terpegun

Anda Mungkin Suka