Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Mimpi buruk Israel benar-benar menjadi kenyataan apabila negara haram tersebut sedang dilanda kebakaran yang sangat dahsyat sejak hari isnin yang lalu. Kebakaran besar ini hampir memusnahkan sebahagian daripada wilayah negara tersebut, manakala puluhan ribu daripada penduduknya terpaksa meninggalkan wilayah utara Israel dengan kadar segera.

israelterbakar

via: Haaretz

Menurut ramalan cuaca, cuaca kering dan angin kecang dijangka akan memburukkan lagi keadaan dan akan merebak ke kawasan yang lebih luas. Di antara kawasan yang terjejas adalah termasuk kawasan penempatan haram Yahudi di Nataf, selain kawasan Karkom berdekatan Tiberias.

Sejumlah besar rumah dilaporkan musnah akibat daripada kebakaran tersebut, walaubagaimanapun setakat ini masih lagi tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Israel yang dikenali dengan sifat angkuh akhirnya terpaksa menebal muka untuk meminta bantuan dari negara jiran bagi menangani krisis kebakaran besar ini.

Perkara itu disuarakan oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan Menteri Keselamatan Awam, Gilad Erdan tentang rejim Zionis meminta Greece, Croatia, Cyprus serta Turki untuk menghantar pesawat pengebom air bagi memadamkan kebakaran.

Cyprus, Rusia, Itali, Croatia dan Greece antara negara yang menghulurkan bantuan untuk memadamkan kebakaran sebelum Tukri melakukan perkara sama.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh media Israel, Hareetz, pihak berkuasa Israel mempercayai kebakaran tersebut berpunca dari perbuatan khianat dan menuduh penduduk Palestin sebagai dalang memulakan kebakaran tersebut.

Mahkamah Israel sebelum ini pernah menahan empat penduduk palestin di Baitulmaqdis berhubung dakwaan melakukan kebakaran tersebut tetapi kemudiannya dibebaskan kerana kekurangan bukti.

Sekarang ini, berita Israel terbakar menjadi topik yang sangat trending di negara-negara Arab.

Anda Mungkin Suka