Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Jakarta akan menggantikan Tokyo sebagai kota raya dengan penduduk paling padat menjelang 2030 menurut satu laporan oleh syarikat penyelidikan pasaran global Euromonitor International.

Laporan tersebut iaitu ‘Megacities: Membangunkan Penguasaan Negara’ mengumumkan bahawa Jakarta akan menjadi bandar pertama yang mendapat gelaran megacity terbesar di dunia dengan 35.6 juta penduduk pada 2030.

Tokyo yang masih lagi mempunyai jumlah kepadatan penduduk yang tinggi sejak tahun 1950-an, bagaimanapun disebabkan oleh fenomena penuaan, Tokyo akan kehilangan kedudukan yang dipegangnya berikutan penurunan 2 juta penduduk. Malah, fenomena penuaan ini akan mempengaruhi beberapa bandar Asia Timur yang lain.

Data Euromonitor International menunjukkan bahawa 15 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dunia dijangka berasal dari megacities, kerana 60 peratus daripada penduduk dunia akan menjadi bandar pada tahun 2030.

Menurut penganalisis bandar di Euromonitor International, Fransua Vytautas Razvadauskas, “Walaupun perubahan berlaku dalam landskap megacities, pasaran pengguna utama masa depan akan tetap berada di kawasan yang maju, menjamin pendapatan yang lebih tinggi dipasangkan dengan perumahan yang lebih maju, penjagaan kesihatan dan infrastruktur pengangkutan.”

Jumlah pendapatan boleh guna sebuah megacity yang maju akan menjadi sekitar lima kali lebih besar daripada kemunculan megacity pada tahun 2030.

  • SUMBER
  • Bernama