Nota Editor: Artikel ini telah ditulis oleh Dr Abdul Rahman Abdul Kadir untuk menjawab persoalan masyarakat kenapa pesakit perlu "dibogelkan" untuk pembedahan patah kaki. Semoga penulisan ini merungkai segala persoalan dan salah tanggap masyarakat terhadap profesion kedoktoran yang mulia ini.

dr-abdul-rahman
Dr Abdul Rahman

Semalam saya telah membuat satu posting bagi memperjelaskan tentang isu sensiviti gender dan aurat pesakit yang kononnya terabai dan tidak terjaga di hospital.

Tomaz Gaming Chair Cover
HYPE
Gaya Kingsman Datang Lagi! Tomaz Blaze X Pro, ‘Gaming Chair’ Premium Pada Harga RM499 Sahaja
Baca lagi →

Alhamdulillah ia menerima respon positif dan semakin ramai memahami realiti sebenar dan skop kerja penjawat awam di sektor kesihatan khususnya para doktor, jururawat dan juga MA.

Namun komentar seorang wanita ini telah menarik perhatian saya (rujuk gambar). Ia agak lucu sebenarnya kerana menunjukkan betapa masyarakat awam begitu memandang serong dan bersangka buruk kepada prosedur perawatan yang diberikan kepada pesakit. Saya kira cerita-cerita seperti inilah yang akan melompat dari mulut ke mulut sebagai cerita-cerita seram rakyat dan mitos atau dalam bahasa Inggerisnya disebut 'Urban Legend'.

Beliau mempertikaikan jawapan balas daripada jururawat bahawa waris pesakit adalah orang yang paling elok menguruskan pampers, memandikan, mencuci najis dan kencing pesakit mengikut hukum Islam memandangkan masyarakat begitu keras mengkritik warga KKM sebagai tidak sensitif terhadap isu aurat dan tidak sensitif gender kononnya.

salah-tanggap

Beliau (pengkomen) berkata bahawa ada ketikanya sungguhpun waris menguruskan perkara tersebut, terdapat waktu dan ketika pesakit berada luar daripada kawalan dan pemantauan waris contohnya ketika pembedahan.

Ringkasnya, beliau membangkitkan 4 perkara ini di dalam komennya:

  1. Pesakit memakai pampers kerana tidak boleh berjalan ke tandas kerana patah kaki.

  2. Pesakit perlu menjalani operation kaki memasukkan besi.

  3. Di dewan bedah pembantu/jururawat telah diarahkan oleh doktor untuk membuka pampers pesakit atas alasan 'menggangu tugas doktor'.

  4. Beliau menimbulkan pertanyaan, kenapakah alat sulit didedahkan sedangkan bahagian yang akan dibedah adalah kaki.

Pertamanya, harus kita sedar bahawa pembedahan yang hendak dilakukan adalah pada bahagian anggota kaki pesakit. Daripada tindakan waris yang memakaikan pampers kepada pesakit jelas menunjukkan bahawa ia adalah kepatahan yang serius. Ini ditambah pula dengan pembedahan memasukkan besi yang perlu dilakukan di dewan bedah. Ia memberi maksud bahawa tulang yang terlibat adalah tulang besar (long bones) seperti femur atau tibia.

kaki-patah-01
X-ray ibu jari kaki patah. Notre Dame

Jika melibatkan tulang-tulang kecil, amat jarang pesakit mahu memakai pampers. Mereka lebih suka bergerak sendiri ke tandas dengan kaki yang bersimen bagi menunaikan hajat. Para perawat juga akan menggalakan mereka bergerak seandainya stabil bagi mengelakkan mereka mengalami penyakit sumbatan darah dalam salur darah kaki atau Deep Vein Thrombosis (DVT) akibat kurang pergerakan.

Memandangkan pembedahan perlu dilakukan di dewan bedah, adalah menjadi satu prosedur rasmi mana-mana dewan bedah seluruh dunia agar pesakit memakai gown dewan bedah. Semua pakaian pesakit termasuk pakaian dalam dan juga barang-barang kemas mestilah ditanggalkan dan tidak boleh dibawa masuk ke dalam dewan bedah.

Bukan hanya pesakit sahaja yang perlu melakukan demikian, para doktor, jururawat, MA serta sesiapa sahaja yang ingin masuk ke dewan bedah perlulah menanggalkan pakaian mereka dan memakai pakaian dewan bedah yang telah disediakan!

Ini adalah kerana dewan bedah mahu mengekalkan steriliti atau kawasan suci kuman. Pakaian-pakaian anda di luar dan pakaian dalam semestinya mempunyai kuman dan berpotensi merebak ke dalam luka anda apabila pembedahan dilakukan. Oleh itu spender dan pantist anda tak kira apa brand dari semahal Calvin Klein atau semurah brand ayam pasar malam wakaf Che Yeh perlu ditanggalkan. Pampers juga perlu ditanggalkan apatah lagi pampers yang sedang menakung najis! Ini adalah kerana kuman memang amat suka untuk 'menginap' di pakaian khususnya pakaian dalaman anda.

Jika pembedahan hendak dilakukan di sesuatu bahagian anggota badan, kawasan tersebut sememangnya perlu didedahkan. Kami bukan bomoh bedah batin yang boleh mengeluarkan batu karang dengan jari dari depan abdomen tanpa luka.

Tolong jangan keliru profesion kami dengan para bomoh tersebut.

Kawasan yang didedahkan sewaktu pembedahan oleh doktor adalah kawasan yang perlu sahaja. Selebihnya akan ditutup dengan draping towel yang tebal kerana kita tidak mahu kuman dari anggota badan pesakit yang terdedah merebak dan masuk ke dalam luka pembedahan.

Suhu di dalam dewan bedah juga adalah ditetapkan rendah antara 18 hingga 20 darjah celcius bagi mengurangkan aktiviti kuman. Jadi para perawat memahami pesakit kesejukan kerana berpakaian ringkas. Oleh itu pemanas/warmer dan tuala-tuala sterile yang panas akan digunakan untuk membungkus pesakit dan meminimakan sebanyak mungkin anggota badan yang terdedah. Kita tidak mahu pesakit mengalami hypothermia kerana ini akan memudaratkan pesakit dan meningkatkan pendarahan!

kaki-patah-02
Pembedahan kaki. Aofas

Jadi adalah amat tidak masuk akal dan tidak logik apabila dikatakan bahawa pesakit dibedah dalam keadaan bogel.
Pemikiran seperti ini mungkin terjadi akibat terlalu banyak menonton video-video tidak senonoh atau akibat fantasi peribadi yang tidak kesampaian.

Kesimpulan:

  1. Terdapat banyak kisah karut yang berlegar di sekeliling masyarakat kita terutamanya dalam hal perubatan.

  2. Masyarakat diseru supaya tidak mempercayai buta-buta segala yang disampaikan kepada mereka terutamanya perkara yang sedang viral.

  3. Sila siasat kesahihan dan bertanya (konsep tabayyun) sebelum menyebarkan berita yang tidak pasti.

  4. Rujuklah kepada orang-orang yang ahli dan berilmu dalam sesuatu bidang.

  5. Warga hospital sentiasa berusaha melindungi dan menjaga maruah pesakit setiap masa.

  6. Menjadi satu kesalahan yang amat berat seandainya maruah pesakit tidak dijaga dan didedahkan dengan sengaja dan tanpa sebab. Ia satu kesalahan etika pengamal perubatan yang boleh berhadapan tindakan ditamatkan perkhidmatan.

Semoga bermanfaat.

BACA: Pesakit Rimas Disoal Banyak Kali, Ini Respon Doktor

BACA: Bekas Doktor Berkongsi Bagaimana Beliau Menjaga Solat Sewaktu Bertugas Di Unit Kecemasan

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka