Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Situasi COVID-19 yang melanda seluruh dunia termasuk negara kita ketika ini jelas memberi kesan kepada sektor ekonomi dan juga peluang pekerjaan.

Untuk rekod, satu daripada lima rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan manakala 35 peratus lagi mengalami pengurangan gaji disebabkan penularan wabak itu  menurut laman carian pekerjaan JobStreet.com seperti dilaporkan Harian Metro.

Screenshot 2021-04-16 at 5.31.46 PM
HYPE
Amalkan Gaya Hidup Sihat, Masterchef Beri Tips Untuk Anda Masak Makanan Iftar Yang Berkhasiat
Baca lagi →
career fair

FOTO: LEADERONOMICS.COM

Kajian yang dijalankan oleh laman itu pada Mei tahun ini bagaimanapun mendapati terdapat lima bidang pekerjaan berkaitan kemahiran digital yang masih mendapat permintaan dalam kalangan majikan.

Lima bidang pekerjaan utama itu menurut mereka adalah 1) teknologi maklumat (IT), 2) pembuatan, 3) kewangan, 4) e-dagang dan 5) perkhidmatan kesihatan.

“Kajian melaporkan lima bidang utama berkaitan dengan kemahiran digital dikehendaki majikan iaitu teknologi maklumat (IT), pembuatan, kewangan, e-dagang dan perkhidmatan kesihatan.

“Berdasarkan kajian itu, 3,269 tawaran kerja dalam bidang teknologi maklumat (IT), pembuatan (3,314), kewangan (1,991), e-dagang (1,820) dan perkhidmatan kesihatan (1,307),” jelas Pengurus Negaranya, Gan Bock Herm.  dalam sidang media secara dalam talian hari ini.

Tambah beliau juga, jumlah majikan yang mencari tenaga kerja berkemahiran dalam perisian juga meningkat sehingga 250 peratus dengan 40 peratus majikan juga dilaporkan mencari bakat berkemahiran dalam bidang IT dan pembuatan.

Kajian itu bagaimanapun menurut pihak mereka turut menjangkakan lebih dua juta pengangguran akan berlaku di negara ini pada masa sama kerana terkesan dengan penularan wabak COVID-19 yang melanda seluruh dunia ketika ini.

Walaupun banyak sektor ekonomi yang terkesan ketika ini, namun masih terdapat beberapa syarikat dan organisasi yang masih menawarkan peluang pekerjaan. Baca lebih lanjut mengenainya di pautan di bawah. 

Pasar PJ Old Town Tawar 1,000 Kerja Kosong Untuk Warga Tempatan Dengan Gaji RM2,000 Sebulan

Kementerian Wilayah Persekutuan Tawar Kerja Untuk Belia Yang Menganggur Dengan Gaji RM2,400

Anda Mungkin Suka