Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Bila sekali pandang, rupa kereta ini seakan-akan Perodua Myvi bukan? Tetapi sebenarnya ini adalah sebuah kereta hatchback model Daihatsu Sirion yang dipasarkan di pasaran Indonesia.

Kereta Daihatsu Sirion merupakan model yang telah rebadge dari Perodua Myvi dan Astra Daihatsu Motor (ADM) telah mengimport masuk ke pasaran Indonesia dari kilang Perodua di Rawang.

Menurut laman web Autonetmagz, jualan  Daihatsu Sirion pada empat bulan pertama tahun 2021 tiba-tiba naik mendadak dengan sebanyak 480 unit telah pun dihantar kepada pengedar.

Jumlah tersebut lebih tinggi berbanding jumlah jualan keseluruhan pada tahun 2020, di mana hanya 390 unit sahaja terjual sepanjang tahun tersebut. Peningkatan telah menjadi satu tanda tanya di kalangan mereka.

Daihatsu Sirion ini cuma ditawarkan enjin 1.3 liter sahaja berbanding Perodua Myvi di Malaysia turut ditawarkan enjin berkapasiti 1.5 liter. Daripada jumlah keseluruhan 480 unit dijual, sebanyak 400 unit menggunakan transmisi automatik dan 80 unit lagi menggunakan transmisi manual.

Menurut Autonetmagz lagi, Daihatsu Sirion merupakan antara salah satu model yang tidak mendapat pengecualian cukai atau lebih dikenali sebagai Pajak Penjualan atas Barang Mewah (PPnBM) disebabkan statusnya sebagai unit yang diimport sepenuh (CBU) dari Malaysia.

Harga semasa Daihatsu Sirion dijual bermula Rp201.75 juta (~RM58,408) untuk transmisi manual, manakala untuk transmisi automatik pula dijual pada harga Rp216.5 juta (~RM62,678).

Di Indonesia, rata-rata netizen mereka memuji kereta ini dengan menyatakan harganya lebih berpatutan berbanding model kereta lain tetapi lengkap dengan fungsi-fungsi yang diperlukan.

Tambah mereka lagi, sekiranya orang ramai tidak memperdulikan jenama Daihatsu, model kereta ‘Malaysian Domestic Market’ ini sangat berbaloi untuk dimiliki.

vocket-daihatsu-sirion-myvi-raih-pujian-indonesia-1

Sumber Gambar: Instagram Autonetmagz

vocket-daihatsu-sirion-myvi-raih-pujian-indonesia-6

Sumber Gambar: Instagram Autonetmagz

vocket-daihatsu-sirion-myvi-raih-pujian-indonesia-7

Sumber Gambar: Instagram Autonetmagz

vocket-daihatsu-sirion-myvi-raih-pujian-indonesia-8

Sumber Gambar: Instagram Autonetmagz

Berbalik kepada persoalan asal, bagaimana jualan Daihatsu Sirion pada tahun ini berlipat kali ganda berbanding tahun lalu? Laman web Autonetmagz membuat kesimpulan bahawa pandemik COVID-19 telah menyebabkan Perodua tidak boleh beroperasi sepenuhnya bagi memenuhi permintaan di Indonesia.

Menurut laman web tersebut lagi, ada kemungkinan jualan Daihatsu Sirion ada ‘terganggu’ sekali lagi ekoran pelancaran model Daihatsu Rocky (Perodua Ativa) pada bulan lalu. Ini disebabkan kedua-dua model tersebut ditawarkan pada harga dan jumlah penumpang yang hampir sama tetapi segmen berbeza.

Sementara itu, Perodua dijangka akan mencatu pengeluaran kereta ekoran gangguan bekalan cip.

Perodua Dijangka ‘Catu’ Pengeluaran Kereta Ekoran Gangguan Bekalan Cip?

Gambar OOTD Raya Di Hadapan Kereta Cetus Pertikaian Antara Ahli ‘Group’ Myvi

Anda Mungkin Suka