Keadaan yang terdesak akan mendorong seseoran untuk berfikir dengan lebih kreatif. Nampaknya situasi ini telah dilalui oleh seorang jurutera dari Afghanistan ini yang berjaya untuk mencipta kenderaan berasaskan solar beliau sendiri.

Apa yang lebih menarik adalah beliau berjaya mencipta kereta ini hanya dalam masa 45 hari untuk melengkapkan sebuah kenderaan beroda tiga ini.

huawei-cover-image-671×373
HYPE
Rasai Pengalaman Masa Akan Datang Dengan Peranti Terbaru HUAWEI Smart Life!
Baca lagi →

Idea untuk membuat kereta yang berasaskan solar serta bebas daripada pencemarana ini bermula apabila beliau sedar beliau harus membuat sesuatu untuk membantu masyarakat dan alam sekitar yang sering terlibat dengan pencemaran udara berikutan peperangan yang kerap berlaku sejak 30 tahun lepas.

Dari segi spesifikasi, kenderaan ini dikuasakan oleh bateri 60 volt dan disertakan bersama solar panel manakala had kelajuan pula 40 km/h.

Setakat ini, pihak kerajaan Afghanistan masih membenarkan kenderaan ciptaan Mustafa Mohammadi ini digunakan diatas jalan raya memandangkan kenderaan sebegini masih berada di dalam kategori yang baru buat negara mereka.

Anda Mungkin Suka