Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Saya pernah didatangi oleh beberapa orang broker tanah.

Mereka minta saya mewakili mereka untuk secure komisen mereka hasil daripada jualan sebidang tanah.

Belum apa-apa lagi mereka dah cerita tentang komisen juta-juta yang mereka akan dapat jika berjaya jual tanah tersebut. Sebab itulah kata mereka mereka nak lantik peguam untuk protect bahagian mereka. Takut ditipu.

Mereka siap tawarkan saya lagi, “Kalau dapat komisen tu nanti, setakat satu juta tu tak ada masalah tuan, tuan ambillah buat ‘minum air’,” katanya.

Saya senyum je tengok gelagat dia orang yang over excited tu. Dalam hati saya kata, boleh percaya ke broker ni. Jangan setakat “tin kosong” sudahlah.

Selepas mereka habis bercerita, saya pun tanya mereka. Ada bawak salinan geran tanah tak? Mereka pun tunjukkan muka surat 3 salinan geran tanah (bahagian pelan).

Saya tanya lagi, “Ini sahaja ke salinan geran tanah yang encik ada?”

Mereka jawab ya. Mereka kata, “Owner akan beri dokumen-dokumen lain selepas kami dapatkan pembeli dan setelah pembeli keluarkan surat minat untuk beli”.

“Kami dah ada buyer yang minat nak beli dah tuan. Dan mereka sanggup beli cash. Saya pun dah bercakap dengan Dato’ Sri SK. Dia pun dah tengok tanah tu. Tinggal lagi dia nak tengok dokumen je dari owner. Tapi sebelum kami bawak dia jumpa owner, tu yang kami jumpa tuan ni. Kami naklah secure bahagian kami dahulu,” katanya. Panjang lebar mereka explain untuk meyakinkan saya.

Saya pun tanya lagi, “Owner dan buyer dah ada peguam ke?”

“Rasanya dah ada lawyer. Sebab owner bagi tahu dokumen semua ada dengan lawyer dia. Buyer tu pun rasanya dah ada peguam,” jawab mereka tidak berapa yakin.

Saya kata pada mereka, “Kalau kedua-duanya pihak dah ada peguam, macam mana cara saya nak secure bayaran komisen tuan-tuan tu? Sebab bukan saya yang pegang duit bayaran harga jual beli tu nanti.”

“Melainkan saya dilantik mewakili salah satu pihak sebagai stakeholder, sama ada mewakili penjual atau pembeli. Kemudian barulah saya boleh potong terus komisen tuan-tuan daripada bayaran harga jual beli yang saya terima nanti. Itu pun dengan syarat pihak yang saya wakili tu keluarkan arahan bertulis supaya saya potong terus bahagian komisen tuan-tuan daripada bayaran harga jual tersebut.”

Kalau setakat tuan-tuan lantik saya mewakili tuan-tuan sedangkan saya bukanlah peguam yang pegang duit hasil jual tanah tu, macam mana saya nak secure komisen tuan-tuan? Saya tak ada kuasa untuk arahkan pembeli atau penjual atau peguam mereka untuk potong bayaran harga jual beli tanah tu sebagai komisen tuan-tuan.

Lagipun macam mana saya nak mewakili tuan-tuan. Dokumen tentang tanah ni pun tak lengkap. Tak ada pengesahan bertulis yang pemilik betul betul nak jual tanah dia. Nanti tuan-tuan dah dapat pembeli, tiba tiba pembeli kata tak jadi nak jual macam mana? Apa pegangan yang tuan-puan ada? Setakat sekeping salinan muka surat 3 geran tanah ini tak mengikat apa-apa pun di pihak tuan-tuan.

Terpinga-pinga mereka bila saya bagi tahu macam tu. Berubah terus air muka mereka. Daripada ceria sakan tadi jadi muka macam ayam berak kapur. Mungkin pertama kali mereka dengar ada orang terangkan macam tu pada mereka.

Mereka anggap bila jumpa peguam settle masalah. Tapi rupa-rupanya bukan senang nak dapat komisen juta-juta.

Sekarang ni macam mana tuan? Apa yang nak kami buat ni?

Saya jawab, “Dapatkan dokumen-dokumen yang lengkap tentang tanah tersebut dan surat lantikan bertulis daripada pemilik sebagai wakil eksklusif untuk jual tanah. Dan minta pemilik atau pembeli lantik saya sebagai peguam mereka dahulu. Boleh tak agak agak?” tanya saya.

Tak apalah tuan. Kami cubalah. Jawab mereka ringkas sambil keluar dari bilik saya. Nampak muka mereka macam frust. Mereka ingatkan dah boleh berangan dengan wang komisen juta juta hehe.

Jadi nasihat saya kepada masyarakat di luar sana, sebelum bercadang nak jadi broker tanah tu, carilah ilmu asas tentang jual beli hartanah dan perundangan hartanah terlebih dahulu. Jangan setakat fikir komisen juta-juta sahaja. Anda ingat senang ke nak dapat juta-juta? Nak dapat ribu-ribu pun susah tau.

Dan sebaik-baiknya jadilah ejen hartanah berdaftar. Sebab anda akan dilatih terlebih dahulu tentang asas-asas jual beli hartanah yang betul sebelum boleh buat kerja-kerja menjual hartanah.

Dan satu lagi jangan ingat semua peguam akan ikut sahaja kehendak anda bila ditawarkan komisen juta-juta. Setakat sembang kosong semua orang boleh cakap. Tak ada dokumen yang lengkap tak payahlah nak cerita lebih-lebih. Buang masa saja.

Maka jadilah ejen hartanah yang smart dan bukannya setakat broker tanah “tin kosong”.