Bermula dengan hanya sebagai cadangan, kabinet pada minggu ini telahpun untuk bersetuju untuk memindaPerlembagaan Persekutuan bagi menurunkan umur kelayakan mengundi daripada 21 tahun kepada 18 tahun. Keputusan kabinet ini telahpun disahkan oleh Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Hunter Killer Cover
HYPE
Peperangan Bawah Laut Dan Darat Penuh Aksi Gempak Dan Mendebarkan Dalam ‘Hunter Killer’
Baca lagi →

Dalam usaha untuk menjayakan misi menurunkan had umur mengundi, beliau kini dalam usaha untuk bertemu dua per tiga Dewan Rakyat untuk meluluskan pindaan tersebut. Selain itu, beliau turut memperkenalkan Kaukus Belia bagi membincangkan usul mengundi bagi umur 18 tahun dan keatas.

Melalui ulasan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang yakin dengan kuasa dan pendapat anak muda sangat positif dengan penurunan umur mengundi kepada 18 tahun.

Sebelum ini, beliau turut mengatakan kematangan kanak-kanak kini dalam membuat keputusan antara yang membuatkan pindaan ini dibuat. Di negara luar, beberapa luar sudahpun memberi kebebasan mengundi lebih awal buat anak muda.

maxresdefault (5)

Setakat ini, pihak kabinet telahpun meluluskan cadangan ini namun bakal dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat akan datang. Walaubagaimanapun, yakin pindaan ini dapat dibuat sebelum bermulanya pilihan raya umum ke-15.

Apa pendapat anda mengenai penurunan umur kepada 18 tahun ini? Adakah ianya sesuatu yang positif untuk negara atau sebaliknya berdasarkan ulasan terbaru Menteri Belia dan Sukan.

Saksikan Guns ‘N Roses Beraksi Di ‘Not In This Lifetime Tour Live In Malaysia’

Guns N’ Roses sekali lagi kembali ke Malaysia tetapi kali ini berbeza kerana line-up asal mereka yang akan menghiburkan anda!

Dapatkan potongan harga sebanyak 15% dengan memasukkan kod MSIA7 untuk setiap kategori (kecuali VVIP)!

Tiket boleh terus dibeli di buytickets.com.my.

Guns

Maklumat lanjut layari Facebook Rasmi Guns ‘N Roses, Facebook Fans Guns ‘N Roses, dan Facebook Galaxy Group.

Jumpa anda di sana!

BACAAN SETERUSNYA

© 2018 Vocket Media Sdn Bhd (1173405-W), a part of Media Prima Group