Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Ahli Parlimen Kanada telah meluluskan pindaan kepada Kanun Jenayah negara itu dengan membenarkan pendakwaan jenayah ke atas pelancong atau angkasawan yang dilakukan di Bulan, lapor France24.

Pindaan undang-undang yang diluluskan oleh Ahli Parlimen Kanada itu diterangkan dalam rang undang-undang pelaksanaan bajet setebal 443 muka surat yang dibentangkan di Parlimen minggu ini.

Ottawa telah memperluaskan bidang kuasanya ke atas perbuatan jenayah yang dilakukan oleh angkasawan Kanada semasa perjalanan angkasa lepas ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Mereka dilayan sama seperti jenayah yang dilakukan di Kanada.

Undang-undang ini diluluskan disebabkan bilangan penerbangan angkasa yang semakin meningkat, dan menjelang misi pertama ke Bulan dalam tempoh lebih 50 tahun yang akan dilancarkan pada Mei 2024, dengan seorang angkasawan Kanada dijangka menaiki kapal angkasa Artemis II.

Di bawah tajuk kecil Lunar Gateaway, pindaan kepada Akta itu berbunyi: “Seorang anggota anak kapal Kanada yang, selama penerbangan luar angkasa, melakukan tindakan atau kelalaian di luar Kanada yang jika dilakukan di Kanada akan merupakan pelanggaran yang dapat didakwa dianggap telah melakukan tindakan atau kelalaian itu di Kanada.”

Ini termasuk jenayah dalam perjalanan ke atau di stesen Lunar Gateway yang sedang dalam kerja untuk mengorbit Bulan. “Dan juga di permukaan Bulan,” lapor dokumen itu, seperti dikutip CBC.

Angkasawan asing yang mengancam nyawa atau keselamatan anak kapal Kanada dalam misi angkasa lepas yang disokong Kanada juga boleh didakwa, mengikut tatacara yang ada.

Agensi Angkasa Kanada mengambil bahagian dalam projek Lunar Gateway yang diterajui NASA, bersama-sama dengan Agensi Angkasa Eropah dan Agensi Penerokaan Aeroangkasa Jepun.

Bermula seawal 2026, pos itu akan bertindak sebagai titik pementasan untuk penerokaan robotik dan kru permukaan Bulan, serta mengembara ke Marikh.

Bulan makin jauh dari bumi setiap tahun, ini apa yang anda perlu tahu. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Bulan Makin Jauh Dari Bumi Setiap Tahun, Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu

Tahukah Anda Pada 900 Tahun Dahulu, Bulan Pernah Hilang Dari Langit?

Anda Mahu Bersemadi Di Angkasa? NASA Tawar ‘Tanah Kubur’ Di Bulan Dengan Harga RM50,000

Anda Mungkin Suka