Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

AS dan Kesatuan Eropah mengelak untuk menyalahkan Israel, namun menuntut siasatan bebas terhadap kematiannya. Duta AS ke PBB Linda Thomas-Greenfield berkata bahawa kematian Abu Akleh mesti “disiasat secara telus.”

“Kami menggalakkan kedua-dua pihak untuk mengambil bahagian dalam siasatan itu supaya kami dapat memahami mengapa ini berlaku,” kata Thomas-Greenfield, sambil menambah bahawa “keutamaan tertinggi AS ialah perlindungan warga Amerika dan perlindungan wartawan.”

Perkhidmatan Tindakan Luar EU berkata dalam satu kenyataan, “Adalah penting bahawa siasatan menyeluruh dan bebas dilakukan bagi menjelaskan semua keadaan ini secepat mungkin dan mereka yang bertanggungjawab dibawa ke muka pengadilan. Adalah tidak boleh diterima untuk menyasarkan wartawan semasa mereka menjalankan tugas mereka. Wartawan yang membuat liputan situasi konflik mesti dipastikan selamat dan dilindungi pada setiap masa.”

Wartawan Al Jazeera itu ditembak mati ketika membuat liputan serbuan Israel ke atas kem Palestin di Tebing Barat. Rangkaian Al Jazeera Qatar menuduh Israel “sengaja menyasar dan membunuh” wartawan mereka. Tentera Israel berkata ia sedang menyiasat dan “meneliti kemungkinan wartawan itu dipukul oleh lelaki bersenjata Palestin.”

Dalam diam Israel sebenarnya ada hati pada Malaysia, pasang niat mahu jalin hubungan. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Dalam Diam Israel Sebenarnya Ada Hati Pada Malaysia, Pasang Niat Mahu Jalin Hubungan

Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Unit 8200, Agensi Risikan Siber Israel

Jenama Ais Krim AS Boikot Israel Adalah ‘Keganasan Jenis Baharu’, Kata Kerajaan Zionis

Anda Mungkin Suka