Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) kini sedang berada dalam proses mengagihkan 50,000 komputer riba kepada semua sekolah di seluruh negara. Hal ini bertujuan untuk pembelajaran menggunakan buku teks digital.

Artikel Berkaitan:

Buat masa ini, KPM sedang berbincang formula yang sesuai untuk mengagihkan bekalan komputer itu secara adil untuk semua sekolah. Ketua Pengarah KPM, Datuk Pkharuddin Ghazali berkata penggunaan buku teks digital perlu disokong dengan peralatan komputer atau komputer riba secara dalam taliannya.

Sumber Gambar: Motivator Pendidikan Kreatif

Sejak ia diperkenalkan pada 2021, KPM telah menghasilkan lebih 70% buku teks digital untuk kegunaan para pelajar sekolah.

Ini adalah sebahagian daripada dasar pendidikan digital untuk berikan sumber pembelajaran yang lebih menarik, mudah difahami dan memberi impak besar dalam kefahaman pelajar. Dasar ini sedang berada dalam proses untuk dibawa ke peringkat Jemaah Menteri.

Usaha lain dalam memperkasakan pembelajaran digital termasuklah sambungan internet fiber yang lebih pantas bakal tersedia di sejumlah sekolah terpilih berdasarkan laporan sebelum ini. Kerajaan dilihat sedang giat memberikan fasiliti terbaik untuk sektor pendidikan di negara ini.