Setiap negara memiliki kekuatan masing-masing, jika di sebelah Nusantara kita bangga mewarisi Silat sebagai ilmu bela diri, di Negara Gajah Putih mereka terkenal dengan Muay Thai, Taekwondo pula untuk Korea dan banyak lagi. Termasuk Israel, mereka juga mempunyai teknik bermain senjata lapan yang tersendiri dikenali dengan nama Krav Maga.

Mungkin di Malaysia, Krav Maga tidak begitu popular seperti seni bela diri yang lain. Namun di negara luar, Krav Maga terkenal antara top ten martial arts di dunia. Mengikut acuan, Krav Maga merupakan seni bela diri yang dibagunkan di Israel melibatkan pelbagai teknik seperti bergusti, bergelut dan memukul sebagai tindak balas kepada musuh dengan serangan yang kejam.

Amirudin Shari
HYPE
Lihat Salah Satu Norma Baharu Dalam Menyambut Hari Raya Aidilfitri Tahun Ini
Baca lagi →

Baca: Untuk Apa Saya Belajar Seni Bela Diri Jika Boleh Gunakan Pistol

Secara dasarnya, Krav Maga bermaksud ‘pertempuran jarak dekat’ yang dikhususkan ketika pertarungan sebenar ‘real fight’ bukan hanya untuk aksi-aksi gempak seperti yang ditonton dalam filem. Dalam erti kata lain, Krav Maga adalah kemahiran teknik bertempur di jalanan.

Krav Maga pertama kali dikembangkan di Cekoslovakia oleh  Imi Lichtenfeld sekitar tahun 1930-an. Tujuan asalnya diajarkan kepada kaum Yahudi untuk mereka mempertahankan diri ketika itu. Kemudian ia terus bergembang dan menjadi satu latihan pertahanan yang diterapkan kepada tentera Israel termasuk unit angkatan khas IDF.

Tidak hanya di Israel, Krav Maga turut menjadi latihan dan dipelajari tentera Amerika dan terus merebak ke seluruh dunia seperti yang anda lihat pada hari ini. Sesuai dengan tujuan mempertahankan diri, oleh itu Krav Maga tidak termasuk dalam cabang olah raga dan tidak dipertandingkan.

Dalam Krav Maga, pelatih akan diajar cara menumbangkan musuh dalam waktu paling cepat. Menyelesaikan perkelahian cara berdiri, duduk atau berhadapan dengan musuh yang bersenjata seperti pisau atau pistol.

Gerakan Krav Maga menerapkan gaya sederhana dan refleksif yang akan bekerja secara automatik ketika terdesak. Sistem tempur Krav Maga beragam, namun tersusun. Ianya terdiri dengan pelbagai teknik yang disuai mengikut keadaan tertentu baik dari hit & run sehinggalah the real deal.

Yang menarik dalam Krav Maga berbanding seni bela diri yang lain adalah teniknya yang terus menerus diuji dan diperbaharui termasuk membuat penambahbaikan baru. Tiada istilah sensei atau master dalam Krav Maga. Semua pelatih Krav Maga digelar  Krav Maga Practitioner.

Gaya latihan Krav Maga kadang-kala boleh berubah, selalunya berlaku apabila disuaikan mengikut undang-udang tertentu di sesebuah negara sehingga mustahil untuk mengajar Krav Maga dalam sistem original nya. Terdapat satu pepatah dalam Krav Maga, “Krav Maga bukan tentang 400 teknik atau gerakan yang cantik dilihat, Krav Maga itu brutal, cepat dan efektif”.

Anda Mungkin Suka