5,476 jumlah kematian di Itali setakat 8 jam yang lepas.

Tak ada tanda surut, kes baru COVID-19 semakin meningkat tak bagi belas kasihan – Itali sedang dalam peperangan getir. Mereka sedang keletihan.

Main-Timeline.00_01_15_03.Still006
HYPE
Bagai Lilin Yang Membakar Diri, Pak Nil Kongsi Insan Di Sebalik Kejayaan Dalam Hidupnya
Baca lagi →

In case kita lupa siapa Itali, mari aku ingatkan;

– Itali merupakan Juara World Cup sebanyak 4 kali.
– Itali adalah pusat rujukan fesyen dari seluruh dunia.
– Itali – pengeluar jentera jalan raya paling hebat di dunia seperti Ducati, Ferrari, Lamborghini dan Maserati.
– Itali lah yang memulakan era Renaissance seterusnya mengubah haluan sejarah Eropah dan dunia amnya.
– Itali secara literal adalah The Great Roman Empire yang pernah menerajui ketamadunan manusia hampir 1,000 tahun lamanya.

Pada era modern, sebagai salah sebuah negara maju di Eropah kita terkejut dengan situasi COVID-19 yang tidak terkawal di Itali.

90240070_10220009934132366_7617414345323970560_o

Gambar masa aku melawat sisa peninggalan Colleseum sekitar Disember 2016

Apa yang kita dengar dan baca, kerajaan Itali lambat bertindak dan rakyat Itali degil tak ikut arahan maka sebab itu wabak merebak dengan cepat sampai tak terkawal.

Tapi takkan sebab itu saja?

Aku berborak dengan kawan aku Redza Yusoff yang pernah tinggal di Itali, fasih berbahasa Itali, faham attitude dan budaya masyarakat di sana.

COVID-19 ibarat time bomb, final blow yang hanya melengkapkan huru-hara sistem di sana.

Terdapat beberapa key point tentang masyarakat Itali yang kita perlu faham.

Pertama, Masalah birokrasi yang teruk.

Itali merupakan negara maju yang paling teruk tahap birokrasinya. Kalau kita katakan Malaysia ada masalah birokrasi, maka Itali berkali ganda lebih dahsyat. Untuk laksanakan sesuatu perkara, mereka tidak boleh adhoc walaupun hal itu maha penting. Contohnya, bila outbreaks start di Wuhan, kerajaan Itali ambil masa yang sangat lama untuk sekat penerbangan keluar masuk. Sekatan hal ehwal kelulusan itu dan ini, sebelum semuanya in placethen stop penerbangan. Tambahan pula kes semacam ini adalah unprecedented lagi lah tak boleh order sesuka hati.

Sebab itu even since last few days, partly public transport masih terus beroperasi di sekitar Itali – keadaan semakin huru hara tapi birokrasi mesti kena ikut dulu, so tak boleh stop itu ini sampailah everything in place – walaupun tengah dalam disaster mode.

Kedua, Inefficient.

Yang ini melibatkan lifestyle. Rakyat Itali ini nothing more important pada mereka bila datang masa lunch dan masa untuk family. Personal space adalah hal paling priority. Tak payahlah kau nak cakap hal lain lagi penting sebab culture mereka dah dididik untuk utamakan personal space. Tengok filem Godfather, macam mana mafia-mafia ini walau jahat teruk pun, masa untuk family mesti diutamakan. Layan anak anak, makan sama sama. Meeting penting macam mana pun letak belakang dulu.

Oleh yang demikian, responsive mereka kepada emergency adalah sangat perlahan, kerana tiada emergency melainkan setelah selesai hal-hal personal mereka.

Ketiga, Centralization.

Kita kena tahu pusat ketuanan ekonomi Itali ini berpusat cuma di 2 bandar, Rome dan Milan.

Selain daripada 2 bandar ini, tak ada apa sangat melainkan pusat pelancongan dan pertanian di kampung-kampung. Insignificant dalam menyumbang peningkatan ekonomi keseluruhan.

Rome dan Milan ini macam engine yang jana ekonomi seluruh Itali. Segala-galanya di sana. Tempat lain selain itu tak dapat nak fully self sustained.

Kepada mereka yang tinggal di tempat lain seperti Florence, Venice itu merupakan kemewahan tinggalan masa Magical Era of Italian Economic sekitar tahun 1960-1980 dahulu.

Ya, Itali pernah melalui zaman ekonomi emas mereka selepas tamat perang dunia ke-2. Perusahaan, automotive, heavy industries, trains, shippings. Mereka menjadi pusat tumpuan bekalan Eropah.

Oleh sebab kekayaan disebar ke kebanyakan rakyat, atok nenek di kampung pun banyak duit beli tanah buat rumah besar hasil prosperity Magical Era puluhan tahun yang lalu, maka menjurus anak beranak dan cucu duduk tinggal sekali sebumbung.

Bila mereka tinggal di sub-urban, udara segar, makan makanan fresh sayuran dan ternakan dan healthy lifestyle, kesannya mereka ini sihat, bila sihat panjanglah umur.

Statistic dari Italy Research Department bagi tahu warga tua di Itali (umur lebih 65) setakat tahun 2019 adalah seramai 22% over all population.

Jadi perkara ini menjurus kepada point ke 4.

Keempat, Aging Society.

Kita tahu COVID-19 lebih rancak dalam badan warga tua. Mangsa paling banyak kena attack merupakan warga tua. Itali dalam hal ini kurang bernasib baik kerana kadar sakit dan kematian paling ramai dikalangan warga tua.

Bila Lombardy dan Lazio lockdown, rakyat balik kampung rumah mak ayah atok nenek. Maka selesailah COVID-19 dapat jumpa semua orang tua-tua di kampung, jadi makanan dia.

Kelima, Isolation.

Ini suatu hal yang unik. Seperti yang aku beritahu di perenggan awal, Itali merupakan negara yang penuh sejarah gilang-gemilang. Mereka ada Empayar Roman, mereka melahirkan ramai filsuf pemimpin dunia, mereka melahirkan para artisan yang mencorak mata seni manusia, mereka memulakan era Renaissance, ketua agama (pope) Kristian di dunia dan segala sejarah keagamaan Kristian bermula dari kelahiran Nabi Isa juga semuanya ada di Vatican.

Berapa punya ramai para genius dan polymath yang telah Itali lahirkan sepanjang dunia ini berputar?

Marco Polo, Cristopher Colombus, Dante, Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Galileo, Machiavelli, Verdi dan Puccini. Ahhh sekadar memetik beberapa nama.

Ini belum kita kira Valentino Rossi, Paulo Rossi, Dino Zoff, Baresi, Roberto Baggio, Fabbio Cannavaro, Nesta, Buffon, Del Piero, Maldini, Pagliuca dan super legend Giuseppe Meazza.

Ok so apa kaitan sejarah hebat Itali dengan isu isolation?

Mudah.

Mereka masih ada mentaliti yang mereka merupakan bangsa yang hebat.

From the descendants of the great empire of Rome!

Oleh sebab itu mereka tak berapa peduli apa jadi di dunia luar, they couldn’t care less. Tak berapa penting.

Their concern is between Trieste and Puglia (north and south) negara Itali sahaja.

Masalah di luar, bukan masalah kami. Lebih kurang begitu.

Dan yang terakhir, they don’t work like they used to.

Itali punya welfare kepada rakyat sangat power. Insurance and healthcare benefits, labor protections, dan segala macam social protection somehow membuatkan rakyat mereka terlalu chill dan relax. Hidup just cool. Apa jadi pun tak perlu panik, tak perlu kalut, tak perlu tergocoh, tak perlu risau sangat sebab masih ada kopi espresso yang perlu dihirup.

Memang manja.

Atas semua yang semacam itulah berlakunya apa yang dunia saksikan di Itali sekarang.

Sikap pemerintah dan rakyat mereka lah yang menjadi kayu ukur dalam menilai keberkesanan ketika menghadapi krisis.

Bukan menyalahkan tetapi mengambil pengajaran.

Setakat tulisan ini tamat, angka kematian di Malaysia akibat COVID-19 pula sudah mencecah 14 orang dengan 212 kes baru hari ini. Rujuk wabak.org untuk info terkini COVID-19.

Anggaran dari pihak berkuasa, terdapat 3 juta rakyat yang masih tak peduli RMO.

Ya 3 juta yang dok merayau tak semena-mena berkumpul, bersembang, melepak

Tuan puan,

Di Malaysia, nature masyarakat kita mungkin berbeza dengan Itali. Tapi satu benda yang pasti sama.

Kalau kita terus degil buat kepala tak mendengar kata, maka tunggulah lagi besar bencana tiba.

Mohon tolong dengar kata.

Aku ambil kata kata seorang netizen Italy;

We lost control of the epidemic. We died physically and mentally, we don’t know what to do anymore. All solutions on earth have ended. The only solution is to the sky

Artikel di atas disumbangkan oleh Fdaus Ahmad. Fdaus Ahmad merupakan seorang Pengarah TKFLMN Advisory. Boleh ikuti beliau di sini. Pautan artikel asal.

Anda Mungkin Suka