Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Tentera Israel melancarkan serangan udara di Jalur Gaza. Ini merupakan serangan pertama oleh kerajaan baru yang mengambil alih kuasa pemerintahan Israel. Serangan itu berlaku hanya beberapa minggu selepas serangan 11 hari Israel ke atas Semenanjung Gaza.

Sebuah stesen radio yang dikendalikan oleh Hamas mengatakan bahawa serangan itu menyasarkan kem latihan Palestin. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mengesahkan operasi itu dalam satu kenyataan di Twitter, dan berkongsi rakaman salah satu serangan di sana.

“Jet pejuang baru-baru ini menyerang kawasan tentera Hamas yang berfungsi sebagai kem dan tempat pertemuan operasi pengganas di brigade Khan Yunis dan Gaza,” kata tentera Israel sebelum menambah, “Bersedia untuk semua senario, termasuk serangan balas musuh.”

Rakaman yang memaparkan serangan Israel ke atas Gaza telah beredar di media sosial. Tidak jelas di mana video itu diambil, tetapi beberapa sumber media antarabangsa menyatakan bahawa serangan itu berlangsung di sekitar Khan Younis.

Serangan ke atas Gaza berlaku di bawah pemerintahan baru Israel, dengan Naftali Bennett mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Israel pada Ahad lalu.

Dikenali sebagai “Blok Perubahan” dan terdiri dari parti-parti kanan, tengah dan bahkan Arab, gabungan yang pelbagai itu mengakhiri pemerintahan 12 tahun Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, setelah empat pilihan raya dalam masa dua tahun telah gagal menghasilkan kerajaan majoriti yang dikehendaki olehnya.

Pekerja Yahudi di Google desak CEO sokong Palestin, kutuk kekejaman Israel. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Pekerja Yahudi Di Google Desak CEO Sokong Palestin, Kutuk Kekejaman Israel

Disahkan Keturunan Diraja Palestin, Ayah Bella Hadid Dedah Pernah Dilayan Kejam Oleh Yahudi Israel

Simon Cowell Tarik Diri Jadi Juri X Factor Israel, Ada Kaitan Dengan Isu Gaza Dan Zionist?