Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Umum tahu, kes COVID-19 di Malaysia sejak akhir-akhir ini mencatatkan jumlah kes yang tinggi sekaligus membuatkan penularan wabak ini lebih mudah. Pihak berkuasa juga sebelum ini turut menegaskan larangan merentas negeri.

Dalam pada itu, negeri Kelantan dilaporkan mencatat pertambahan kenderaan memasuki negeri tersebut sejak beberapa hari yang lalu. Kemasukan kenderaan menjelang Hari Raya Aidiladha yang bakal tiba turut mendapat perhatian kerajaan negeri Kelantan yang hairan dengan jumlah kemasukan yang tinggi.

Kelantan Deputy Chief Minister Nik Amar Abdullah speaks during an interview with Reuters in Kota Bharu

Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah. Sumber: Malay Mail

Menurut Timbalan Menteri Besar Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, Majlis Keselamatan Negara, MKN telah menetapkan hanya kes kecemasan membabitkan kematian atau pasangan jarak jauh dibenarkan rentas negeri. Beliau juga telah meminta pihak polis untuk menjalankan semakan ke atas kenderaan yang memasuki negeri tersebut dengan lebih tegas.

Sebelum ini, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) turut memaklumkan tidak menerima surat Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) bermula hari ini sehingga 21 Julai 2021 dengan alasan untuk merentas negeri bagi mengelak perbuatan pihak tidak bertanggungjawab menyalahguna surat kebenaran MITI bagi tujuan pulang ke kampung menyambut Aidiladha.

Kelantan muncul sebagai negeri pertama menghentikan agihan vaksin Sinovac dan menggantikannya dengan vaksin Pfizer.

Kelantan Bakal Hentikan Agihan Vaksin Sinovac, Digantikan Dengan Vaksin Pfizer

Macam Pelumba MotoGP, Aksi Rider GrabFood Ambil ‘Corner Baring’ Curi Tumpuan Ramai

Anda Mungkin Suka