Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Putrajaya akan mengumumkan penutupan ekonomi secara total setelah 4 Februari, sekiranya jumlah kes COVID-19 di negara ini tidak menunjukkan penurunan, kata Dewan Perdagangan dan Industri EU-Malaysia (Eurocham Malaysia) dalam surat yang dikeluarkan kepada anggotanya, lapor Malay Mail.

Surat itu memperincikan ringkasan pertemuan ketua eksekutif Eurocham Malaysia, Sven Schneider dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), yang menyebut bahawa Kementerian Kesihatan (KKM) “telah membuat pendirian yang jelas mengenai masalah penutupan ekonomi sepenuhnya. ”

“Sekiranya angka jangkitan tidak menurun, kerajaan Malaysia akan mengumumkan penutupan/perintah berkurung lebih ketat dengan segera setelah 4 Februari 2021. 

“Ini adalah situasi yang kita hadapi dan MITI meminta semua perusahaan, asing dan tempatan, untuk bergabung dalam usaha mengurangkan jangkitan, memutuskan rantaian, agar ekonomi terbuka untuk perniagaan,” menurut surat itu.

Surat itu menyatakan bahawa Schneider diundang untuk menghadiri “pertemuan yang sangat penting dan mendesak” di MITI, pada malam 22 Januari, dan bahawa pertemuan itu dipengerusikan oleh setiausaha kementerian, Datuk Lokman Hakim Ali.

Ia turut menyatakan bahawa KKM percaya bahawa sektor kilang yang menyumbang kepada 99 kluster COVID-19 di negara ini merupakan sumber jangkitan utama.

Eurocham Malaysia turut meminta syarikat menyediakan sekurang-kurangnya seorang petugas sumber manusia bagi mengurus dan menyelaraskan pekerja asing atau pekerja yang tinggal di asrama.

Ia mengatakan bahawa ini kerana selalunya, pekerja di asrama didapati tidak mengamalkan pematuhan SOP dan terlibat secara tidak wajar dalam kegiatan sosial yang luas di dalam atau di luar asrama.

Syarikat juga diminta untuk bertanggungjawab menguruskan pekerja asing yang telah diserahkan kepada agensi pekerjaan, sambil menambah terdapat kes di mana keadaan perumahan yang teruk telah menyebabkan peningkatan jangkitan.

Selain itu, pihak syarikat juga perlu mewujudkan ruang kuarantin di asrama pekerja asing bagi memastikan bahawa kes yang disyaki, hubungan rapat dan kes COVID-19 yang disahkan dapat diasingkan/dikuarantin dengan segera.

Ia turut memaklumkan bahawa pekerja yang tinggal di rumah bersama keluarga, mungkin juga ditawarkan untuk tinggal di fasiliti kuarantin syarikat, jika mereka dan kontak rapat disyaki atau disahkan positif.

Dalam konteks pengangkutan, syarikat harus memastikan jarak sosial dan dengan demikian disarankan pengurangan hingga 50 peratus kapasiti setiap kenderaan.

“Walaupun begitu, Eurocham meminta anggotanya untuk melakukan apa sahaja yang boleh dilakukan untuk mengurangkan jangkitan, memutuskan rantaian dan memastikan ekonomi terus terbuka,” katanya.

Rekod kes baru harian COVID-19 di Malaysia mencatatkan jumlah tertinggi sekali lagi, dengan 4,275 kes dilaporkan semalam. Walau bagaimanapun, kes sembuh harian dicatatkan pada tahap tertinggi, dengan 4,313 orang dilaporkan telah sembuh.

KKM di laman webnya mengatakan bahawa kes aktif COVID-19 di negara ini kini berjumlah 42,769, sementara jumlah kes yang disahkan di Malaysia mencecah 180,455.

Terdahulu, Agong telah mengisytiharkan darurat di seluruh negara sehingga 1 Ogos 2021. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Kes COVID-19 Membimbangkan, Agong Perkenan Isytihar Darurat Sehingga 1 Ogos 2021

PM Umum PKP Selama 14 Hari Di 6 Buah Negeri Bermula Rabu Ini

Pilihan Raya Hanya Akan Memburukkan Situasi COVID-19 Di Malaysia, Kata Doktor Pakar

Anda Mungkin Suka