Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Umat ​​Islam di Sri Lanka dipaksa oleh kerajaan tempatan untuk membakar mayat saudara mereka yang positif dengan wabak COVID-19. Arahan ini tentunya melanggar kepercayaan mereka sebagai Muslim.

Kumpulan hak asasi manusia telah memberi amaran bahawa kerajaan Sri Lanka sedang dalam usaha untuk menekan kumpulan minoriti Muslim di negara tersebut sejak perintah penguncian atau kuarantin dikuatkuasakan.

Membakar mayat adalah tradisi yang diterapkan oleh masyarakat Buddha Sinhala – penduduk majoriti di negara ini. Sementara itu, ajaran Islam menghendaki orang yang meninggal dunia dikebumikan dan bukannya dibakar. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga telah membenarkan pengebumian dan pembakaran mayat bagi mangsa wabak COVID-19.

Namun, pada 11 April lalu, kerajaan Sri Lanka telah mengeluarkan peraturan yang menjadikan tradisi pembakaran mayat sebagai kaedah wajib bagi semua korban COVID-19. Sri Lanka adalah satu-satunya negara di dunia yang melaksanakan keseragaman tersebut.

“Fakta bahawa tidak ada negara lain yang melarang penguburan mayat memberitahu anda betapa buruknya hal ini [bagi umat Islam di Sri Lanka sekarang],” kata Pengarah Kumpulan Krisis untuk Sri Lanka, Alan Keenan, seperti dikutip oleh Al Arabiyah.

Sri Lanka telah menguatkuasakan penguncian seluruh negara sejak 21 Mac. Hingga kini, terdapat 303 kes jangkitan di negara tersebut dan tujuh pesakit telah meninggal dunia.

Setakat ini, tiga jenazah Muslim telah dibakar, situasi ini menimbulkan rasa tidak puas hati bagi keluarga mangsa. Fayaz Yoonus, anak salah seorang mangsa di Kota Batticaloa, baru-baru ini memberitahu Al Arabiyah mengenai kematian dan pembakaran mayat ayahnya.

“Ketika kami diberitahu bahawa ayah saya akan dibakar, saya harus membiasakan diri dengan prosedur ini. Saya juga tidak tahu di mana hendak membeli keranda,” katanya.

Keesokan paginya, Yoonus dibenarkan melawat jenazah ayahnya di bilik mayat bersama abang dan kakak iparnya. Mereka mengadakan solat jenazah sebelum jenazah ayahnya dibakar menjadi abu.

“Di luar, seorang pegawai perubatan bertanya kepada saya, di depan media, apakah saya keberatan dengan pembakaran mayat. Saya sangat letih dan sedih dengan apa yang berlaku, saya tidak tahu bagaimana hendak menjawab. Saya akhirnya memberitahu mereka bahawa saya memberi persetujuan,” kata Yoonus.

Katanya, wawancara bersama pegawai perubatan telah disiarkan di dua saluran televisyen milik kerajaan Sri Lanka. Dia tidak punya pilihan selain menjawab secara terbuka bahawa dia menyetujui pembakaran mayat ayahnya.

Untuk laporan lain mengenai nasib Muslim di beberapa negara, klik pautan di bawah.

Bagaimana Perbalahan Antara Muslim Dan Hindu Boleh Tercetus Di India Ketika Ini?

Kerajaan India Arah Hospital Asingkan Pesakit COVID-19 Muslim Dan Hindu

Kerajaan China ‘Jual’ Kaum Muslim Uighur, Dihantar Jadi Buruh Paksa Untuk Jenama Besar