Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Kami yakin pasti ramai yang teringin untuk menonton karya Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dalam versi berwarna terutamanya untuk filem kesukaan ramai seperti Bujang Lapok.

Itulah yang dilakukan oleh seorang artis digital, Aiman Azhar yang mewarnakan kembali beberapa adegan lagu ikonik dalam filem P. Ramlee sebelum ini. Walaupun tidak secara keseluruhan, sedikit sebanyak ia memberi gambaran bagaimana rupa filem-filem ini jika wujud dalam versi berwarna.

Lagu-lagu P. Ramlee – Colorized with deep learning ai(Awas: Warna kelip2 may trigger seizure)

Posted by Aiman Azhar on Saturday, 16 November 2019

Posted by Aiman Azhar on Saturday, 16 November 2019

Posted by Aiman Azhar on Saturday, 16 November 2019

Posted by Aiman Azhar on Saturday, 16 November 2019

Posted by Aiman Azhar on Saturday, 16 November 2019

“Sebenarnya, saya peminat filem Tan Sri P. Ramlee. Saya mahu berkongsi dengan orang ramai bagaimana jika filem Tan Sri P. Ramlee wujud dalam versi berwarna,” kata Aiman ketika dihubungi oleh pihak The Vocket.

“Untuk proses pembikinan pula, saya ambil masa 30 minit untuk warna adegan selama 1 minit. Tetapi ia bergantung juga kepada kualiti video yang saya akan warna. Idea untuk saya warnakan kembali video ini hadir daripada karya DeOldify oleh Jason Antic. Saya suka melihat karya lama diwarnakan kembali. Ia beri feel yang berbeza untuk karya yang sama,” tambah Aiman.

Menurut Aiman, beliau tidak mempunyai masa untuk mewarnakan keseluruhan filem tetapi memilih adegan yang memorable dalam setiap filem P. Ramlee. Adegan tersebut semestinya ketika adegan ketika lagu dinyanyikan dan ramai dapat sing along apabila menontonnya.

Video berwarna yang dimuat naik Aiman ini mendapat perkongsian lebih 14,000 kali di Facebook. Aiman juga akan cuba mewarnakan video lain sekiranya beliau mempunyai masa untuk menghasilkannya. Buat masa ini, anda layan dahulu video sedia ada yang telah diwarnakan Aiman di sini.

Ini pula beberapa gambar Perang Dunia Pertama yang diwarnakan yang memberikan gambaran lebih real zaman tersebut. Anda boleh bacanya lagi pada artikel di bawah.

Gambar Perang Dunia Pertama Yang Diwarnakan Kembali Ini Sangat Awesome

Karya Unik ‘Digital Artist’ Dari Pahang Ini Bakal Dipamerkan Di Itali

Anda Mungkin Suka