Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Ketua Ajaran Perjalanan Mimpi Yang Terakhir (PMYT) hari ini telah mengsytiharkan taubat menerusi majlis pengisytiharan Istitabah di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Majlis yang disiarkan secara langsung di laman Facebook Harian Metro itu dilangsungkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Wanita berkenaan yang dikenali sebagai Sittah Annur, berumur 39, atau nama sebenarnya Masitah Ab Jalar sebelum ini menggemparkan seluruh Malaysia apabila ditahan berhubung penglibatannya dalam ajaran sesat PMYT. Dia juga sebelum ini direman empat hari bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Media. Bagaimanapun suspek kemudiannya dibebaskan dengan jaminan polis selepas tempoh reman terhadapnya tamat.

Pada majlis pengisytiharan Istitabah, Masitah menyatakan bahawa pengisytiharan ini dilakukan dengan rela hati dan tidak dipaksa oleh mana-mana pihak. Dia turut mengakui bahawa beberapa kenyataannya telah menyeleweng daripada ajaran Islam yang sebenar dan bertentangan dengan prinsip Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Oleh yang demikian, saya menginsafi, menyesali dan berjanji kepada diri saya bahawa saya tidak akan mengulangi dengan apa juga cara yang boleh membawa kepada keadaan yang dinyatakan. Dengan ini saya bertaubat kembali ke pangkal jalan mengamalkan ajaran Islam berdasarkan sumber pengetahuan dan ilmu yang benar.”

Tambahnya lagi, “Bahawasanya saya bertaubat dengan taubat dengan sebenar-benar taubat dan menyesal dengan perbuatan saya…Tiada mana-mana paksaan (lafaz taubat) melainkan dengan kesedaran diri sendiri,” kata Masitah yang kemudiannya mengucapkan dua kalimah syahadah dan menandatangani dokumen perakuan taubat yang disaksikan oleh empat saksi utama.

Dia yang berasal dari Kelantan dan menetap di Shah Alam sebelum ini telah berjaya mengumpul 3,000 pengikut dan dikesan mewujudkan 22 kumpulan Telegram di seluruh negara. Pengikut PMYT difahamkan bukan sahaja datang daripada orang kebanyakan sebaliknya turut disertai oleh golongan profesional seperti doktor, jurutera, pensyarah dan guru. Dia juga dikesan menggunakan beberapa orang pemimpin negara, pemimpin dunia dan tokoh agama sebagai khalifah kepada ajarannya itu.

Dia sebelum ini turut mendakwa kononnya akan berlaku Perang Dunia Ketiga bermula di Sabah dan akan memimpin pasukannya bagi mencari Imam Mahdi untuk melawan musuh. Selain itu, dia turut mendakwa dirinya beryaqazah dengan malaikat dan bertemu secara sedar dengan Nabi Muhammad SAW serta merangka pelan keluar bersama pengikutnya jika peperangan berlaku.

Majlis yang turut dihadiri oleh Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohd Shahzihan Ahmad; Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Abdul Aziz Jusoh itu berakhir setelah ucapan dan perakuan taubat ditandatangi.

Polis temui wang sumbangan pengikut bernilai RM84,721 selepas ketua ajaran sesat PMYT ditahan. Untuk bacaan lanjut, klik pautan di bawah.

Polis Temui Wang Sumbangan Pengikut Bernilai RM84,721 Selepas Ketua Ajaran Sesat PMYT Ditahan

Suspek Bunuh Anak Hanya ‘Berzikir’ Dalam Tahanan, Polis Tidak Tolak Kemungkinan Ada Kaitan Ajaran Sesat

Ajaran Ayah Pin Versi Baharu Mula Berkembang Di Lembah Klang?

Anda Mungkin Suka