Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Sri Lanka kini sedang mengalami pergolakan, malah presiden melarikan diri dan rakyat menggeledah istananya. Ketua agensi perisikan pusat Amerika Syarikat (AS) atau CIA berkata, Sri Lanka telah bertindak bodoh dalam berurusan dengan China.

Memetik laporan AFP, ketua CIA Bill Burns mengatakan Sri Lanka terjerat dalam hutang pelaburan China. Akibatnya, ekonomi Sri Lanka berada dalam keadaan yang teruk.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

“China mempunyai banyak beban untuk dibuang dan mereka boleh membuat situasi itu sangat menarik untuk pelaburan mereka,” kata Bill Burns pada Forum Keselamatan Aspen.

Sri Lanka dibebani oleh hutang China kerana Sri Lanka telah membuat pertaruhan yang sangat bodoh tentang masa depan ekonomi mereka. Akibatnya, Sri Lanka mengalami malapetaka ekonomi dan politik.

“Saya fikir ia harus menjadi pengajaran untuk negara lain – bukan sahaja di Timur Tengah atau Asia Selatan, tetapi di seluruh dunia – iaitu mengenai melihat tawaran seperti ini,” kata Bill Burns.

China melabur banyak di Sri Lanka – sebuah negara yang terletak di Lautan Hindi berhampiran India, dan India kadangkala dilihat sebagai saingan kepada Beijing. Sebelum ini, China telah bekerjasama rapat dengan presiden Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa, yang berundur dan melarikan diri.

Hutang pelaburan Sri Lanka dari China adalah dalam bentuk projek pelaburan. Pada 2017, Sri Lanka tidak dapat membayar hutangnya sebanyak USD 1.4 bilion dari segi projek pembinaan pelabuhan di selatan negara itu. Akibatnya, Sri Lanka terpaksa memajak kemudahan itu kepada China, tetapi pajakan itu adalah selama 99 tahun.

Berdekatan dengan Lapangan Terbang Rajapaksa, terdapat projek pinjaman China bernilai USD 200 juta.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken menyalahkan sekatan Rusia terhadap gandum Ukraine sebagai faktor kebankrapan Sri Lanka.

Sri Lanka muflis, penunjuk perasaan terkejut jumpa banyak wang di istana presiden. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Sri Lanka Muflis, Penunjuk Perasaan Terkejut Jumpa Banyak Wang Di Istana Presiden

Krisis Ekonomi Di Sri Lanka: Diesel Habis, Elektrik Kena Catu Dan Darurat Dikuatkuasakan