Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Tomoaki Onizuka, Ketua polis Nara, Jepun telah menyatakan permohonan maaf pada satu sidang akhbar sambil mengaku ‘bertanggungjawab’ atas pembunuhan bekas perdana menteri Jepun Shinzo Abe.

“Selepas laporan pertama kejadian itu dikeluarkan pada 11:30 pagi, dan bagaimana situasi itu terjadi, ia adalah rasa bersalah dan penyesalan yang mendalam yang pernah saya rasai selama 27 tahun dalam penguatkuasaan undang-undang,” kata Onizuka kepada pemberita, lapor media tempatan.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

“Saya merasakan beratnya tanggungjawab saya,” kata Onizuka yang penuh emosi kerana gagal menghalang kejadian itu.

“Sebagai ketua polis wilayah yang bertanggungjawab untuk keselamatan dan keselamatan wilayah, saya mengambil langkah yang perlu dan membina struktur untuk keselamatan dan pengawalan,” tambahnya.

“Kami tidak boleh menafikan bahawa terdapat masalah dengan pelan keselamatan memandangkan bagaimana situasi itu berakhir.”

Dalam laporannya, difahamkan bahawa di bahagian belakang belah kiri Abe telah dibiarkan terbuka saat beliau sedang membuat ucapan kempen menjelang pilihan raya.

Video kejadian menunjukkan Abe tidak cedera selepas tembakan pertama dilepaskan, dan dia hanya jatuh selepas dia berpusing dan terkena tembakan kedua.

Abe, 67, disahkan meninggal dunia pada 5:03 petang waktu tempatan pada hari Jumaat, hanya lebih lima jam selepas dia ditembak.

Pembunuhnya yang didakwa, Tetsuya Yamagami, 41, telah ditangkap dan dipercayai menggunakan senjata api buatan sendiri dalam serangan berdarah tersebut, namun polis masih menyiasat motif pembunuhan itu.

Abe belas PM Jepun ditembak, identiti suspek didedahkan kepada umum. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Abe Bekas PM Jepun Ditembak, Identiti Suspek Didedahkan Kepada Umum

Senapang Buatan Sendiri, Suspek Kes Bunuh PM Jepun Buat Senjata Guna Pencetak 3D?