Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini

Tan Eng Kee, ahli baharu kelab billionaire di Malaysia, yang kehilangan ayahnya pada umur 13 tahun tidak pernah membayangkan bahawa dia akan berada setaraf dengan billionaire yang lain.

Dia yang juga pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Greatech Technology yang berpangkalan di Pulau Pinang menyaksikan sahamnya melonjak 330% pada tahun lalu, mendorong Tan menjadi ahli baharu kelab billionaire dengan nilai bersih lebih dari $1 bilion (RM4.04 bilion), lapor Forbes.

HYPE
Jualan Meningkat 5 Kali Ganda, Kiddocare Puas Hati Guna Perkhidmatan REV Ad Manager
Baca lagi →

Syarikatnya yang bertanggungjawab menghasilkan peralatan automasi industri untuk pelbagai pengeluar yang berbeza telah disenaraikan di pasaran ACE Bursa Malaysia 13 Jun 2019.

“Saya tidak pernah mempunyai impian untuk menjadi jutawan. Saya sama sekali tidak mengharapkan ini. Saya mempunyai kehidupan yang sederhana – saya datang ke pejabat; buat kerja dan saya pulang. Tidak ada yang berubah kerana ini,” katanya kepada Forbes.

Tan dibesarkan di Pulau Pinang dari keluarga yang tidak mempunyai apa-apa. Ayahnya seorang pemandu teksi, meninggal dunia ketika Tan berusia 13 tahun. Ini memaksa dia untuk bekerja seawal usia 16 tahun di sebuah kedai roti selepas waktu persekolahan.

Tan kemudian memperoleh sijil dalam bidang kejuruteraan mekanikal pada tahun 1991, dan mula bekerja sebagai perancang pengeluaran untuk syarikat alat ketepatan. Dua tahun kemudian, dia meminjam RM10,000 dari ibunya, dan menubuhkan Greatech (M) Sdn Bhd.

Tidak bergerak sendiri, dia memanggil seorang lagi teman untuk membantunya dalam bidang pemasaran, dan pada tahun 1995, dia berjaya meyakinkan teman sekolahnya Khor Lean Heng untuk turut serta dengannya. Tetapi pada tahun 2001, Tan menutup syarikat tersebut.

Bagaimanapun, dia dan Khor telah menubuhkan Greatech Integration, syarikat yang menghasilkan peralatan separa automatik dan automatik untuk sektor elektronik pengguna. Greatech mula berkembang ke industri semikonduktor pada tahun 2002 dan ke sektor solar pada tahun 2010.

Kini, menurut Forbes, penjualan untuk sembilan bulan yang berakhir pada 30 September 2020 meningkat 17 peratus kepada RM184.78 juta sementara keuntungan bersih melonjak 64 peratus kepada RM59.338 juta. Syarikat itu memperoleh keuntungan besar ketika permintaan untuk kenderaan elektrik dan tenaga surya meningkat.

Walaupun berlakunya wabak, semua lapan kilang syarikatnya sudah beroperasi. “Perniagaan kami semakin kuat,” kata Tan, yang bersiap untuk pertumbuhan lebih lanjut.

Pada bulan Disember, Greatech memperluas kapasitinya dengan membuka kilang pemasangan baru di Batu Kawan dan kini sedang berusaha untuk membeli lebih banyak tanah di kawasan industri yang berdekatan.

Greatech juga telah membuka pejabat pertamanya di AS – kemudahan ujian di Michigan – pada suku ketiga 2020 untuk pelanggan kenderaan elektriknya. Beberapa pejabat seperti ini akan turut dibuka pada suku ketiga tahun ini di Illinois dan Arizona. Tan juga merancang untuk membina pejabat di Jerman pada suku ketiga 2021 dan berkembang ke Eropah dan India.

Baca kisah ringkas bagaimana tekanan hidup telah mengubah lelaki ini daripada pengutip sampah menjadi seorang jutawan yang berjaya. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Bagaimana Tekanan Hidup Ubah Lelaki Ini Daripada Pengutip Sampah Ke Jutawan Berjaya

Untung Besar Di Tengah Pandemik COVID-19, Pemegang Saham Top Glove Terima Dividen Hampir RM1 Bilion

Kisah Chris Gardner, Seorang Gelandangan Yang Akhirnya Jadi Jutawan