Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Hari ini saya ingin bercerita tentang sebuah kisah cinta.

Dan seperti kisah-kisah cinta lainnya, yang menjadikan ianya agung ialah kerana adanya pengorbanan yang dilakukan tanpa mengharapkan balasan, dilakukan atas dasar kasih sayang sejati, penuh tulus dan tiada pretensi.

Ini kisah Nazrul dan Natasya. Kisah perjalanan kasih sayang melewati masa dan ujian Tuhan.

Natasya, ialah seorang anak yang periang, aktif dan bijak. Setelah memasuki darjah satu dan teruja dengan perkara-perkara baru yang dipelajarinya di sekolah, Natasya akan balik dan bercerita pada datuk dan neneknya tentang harinya di sekolah. Datuk dan nenek, yang membelanya penuh kasih sayang sejak kecil, akan mendengar dan melayan keterujaan cucu kesayangan yang sedang meneroka hidup dan alam.

Nazrul akan turut mendengar ketika mulut adiknya itu becok bercerita. Mereka berdua dan seorang lagi adik mereka tinggal bersama datuk dan nenek di sebelah bapanya apabila ibubapa mereka berpisah.

Dan kemudian ujian melanda.

Natasya didiagnos dengan kanser otak di usia 7 tahun. Setelah tiga pembedahan dilakukan membuang tumor di otaknya, Natasya berhenti meneroka hidup dan alam.

Dia tidak lagi memahami apa yang sedang berlaku di sekelilingnya. Tidak lagi mampu bergerak dan bercakap. Malah penglihatannya juga menjadi kabur.

Maka terbaringlah dia dalam dunianya sendiri. Nenek dan Datuklah yang terus menjaganya.

Dan abangnya Nazrul yang cuma setahun lebih tua.

Nazrul akan berbaring di sebelah Natasya, mengagah-agah adiknya sampai Natasya terkekek-kekek ketawa, berbual-bual dengannya dan terus menyayanginya tanpa syarat dan batasan.

Setiap bulan akan ada bekalan ubat yang sampai ke rumah. Dihantar dari farmasi HKL. Pelbagai ubatan untuk membantu Natasya meneruskan hidup. Bukan lagi menyembuhkan.

Antara yang wajib diambil saban hari ialah ubat sawan yang kerap terjadi pada Natasya. Doktor memang sudah berpesan tentang sawan yang boleh meragut nyawanya.

Dan Natasya juga masih perlu dibawa ke HKL untuk pemeriksaan dan rawatan. Di bawah wad neuro. Cuma kerana di.KK3, ada katil tambahan disediakan untuk penjaga pesakit, maka Nenek memohon utk menumpang di wad KK3. Ada katil tambahan untuk dia dan Nazrul berkongsi tidur.

Rutin ini berterusan selama 8 tahun.

Baca: Seorang Usahawan Sukses Yang Setia Menjaga Isterinya Yang Lumpuh Seluruh Anggota Badan Selama Lebih 30 Tahun

nazrul-2

Setiap kali ke hospital, Nazrul akan bersama menjaga Natasya di wad bersama nenek. Nenek sudah beransur tua dan kian lemah. Natasya membesar dan semakin berat untuk mampu diuruskan Nenek.

Dan Nazrul lah yang akan membantu. Anak muda yang cergas dan kuat, walau fizikalnya nampak kurus.

“Nazrul lah yang tolong mandikan adik. Bila Tasya dah besar ni, makcik dah tak larat nak angkat dan mandikan. Hanya balik-balikkan badan dia dan lap. Nazrul lah yang akan angkat adik ke bilik air dan mandikan. Suka sangat Tasya kalau abang dia balik.”

Rutin rawatan di hospital yang berterusan dan kerap, memaksa Nazrul utk mengorbankan sekolah untuk menjaga adik. Akhirnya, semasa di Tingkatan 2, Nazrul berhenti sekolah secara rasmi. Mungkin sudah tidak sanggup mendengar guru2 bertanya bila dia kerap dan lama tidak hadir.

Ibu-ibu pesakit lain dan nurse-nurse di KK3 kenal Nazrul. Seorang abang yang menjaga adiknya bersama Nenek yang tua di wad. Semua urusan Natasya boleh dilakukannya. Memberi ubat, menukar pampers, memandikan, menyuapkan makanan, meneman dan menghiburkan.

Tanggungjawab yang besar untuk seorang anak yang masih di awal usia belasan.

Tapi apabila kasih sayang hadir bersama tanggung jawab, tiada yang besar dan membebankan. Nazrul akan melakukan segalanya untuk Natasya tanpa bersungut.

Kisah cinta yang bertahan selama 8 tahun.

Natasya meninggal Februari 2016 apabila mengalami sawan, di usia 15 tahun. Seorang ibu di wad KK3 bercerita di saat Nazrul berlari menyorong adiknya dgn wajah cemas masuk ke wad, masih berharap yang sesuatu masih boleh dilakukan.

Natasya disahkan sudah meninggal dunia.

“Demam si Nazrul ni lepas adik meninggal. Dia lah yang rapat dgn adik.”

nazrul-3

Nazrul yang turut berada bersama kami ketika nenek bercerita, hanya diam dan sesekali tersenyum apabila namanya disebut. Saya melihat satu waktu dia menatap gambar Natasya di handphonenya. Gambar terakhir, sehari sebelum kepulangan Arwah ke rahmatullah.

“Nazrul sekolah balik ye.. adik pun dah tak ada. Nazrul kena belajar semula. Kena pikirkan masa depan.” Saya memujuknya. Dia hanya senyum sambil kakinya menguis-nguis lantai.

“Tu lah, makcik cakap macam tu lah. Tapi nampak dia macam dah takde hati nak ke sekolah. Dah 2 tahun lebih dah tak sekolah. Duduk rumah tolong makcik macam ni lah. Petang nanti gi ambik adik dia yang Tingkatan 2 dari sekolah. Kalau takpun, dia ikut ayah dia. Bantu ayah buat kerja kontrak. Nazrul ni nampak je kurus, tapi kuat dia ni. Angkat-angkat besi tu dah biasa.”

Nenek sedang mengalami sakit belikat. Mungkin kerana usia atau kerana bertahun-tahun menjaga cucu yang hanya mampu berbaring dan sesekali duduk. Tak mampu Nenek berdiri lama.

Semasa saya sampai ke rumah mereka di Selayang, kedengaran Nazrul sedang membasuh pinggan di dapur, dan tak lama membawa air minuman keluar.

Nazrul dan Datuk menghantar saya hingga ke kereta. Sebelum beredar meninggalkan rumah mereka, saya berpesan sekali lagi,

“Nazrul sekolah balik ye.”

Dan dari cermin sisi, saya melihat susuk tubuh Nazrul yang berdiri memandang kereta saya yang perlahan beransur pergi.

Saya melihat seorang anak, cucu dan abang yang begitu baik.

Saya melihat sebuah kisah tanggung jawab dan pengorbanan. Dan di sepanjang perjalanan, saya terus melihat sebuah cerita kehidupan yang diuji kesukaran, tetapi diindahkan dengan kasih sayang.

Seorang lagi anak yang dalam hati saya telah saya lantik sebagai guru, mengajar saya di sekolah kehidupan.

Nota Editor: Penulis kisah ini iaitu Puan Wan Shahriza merupakan timbalan pengerusi bagi NGO Kumpulan Ibu Bapa Dan Sokongan Anak-Anak Kanser KK3 HKL yang aktif memberikan sokongan kepada pesakit kanser dan keluarga pesakit.

Baca lagi: Cerita Di Sebalik Gambar Ini Buat Saya Fikir Akan Pengorbanan Ayah Yang Didiamkan