Nota Editor: Penulisan ini ditulis oleh Cik Puan Nurrabiatul Adawiyah JZ. Kami kongsikan semula di sini dengan izin daripada penulis. Semoga kisah ini menyentuh hati untuk kita menjadi lebih pemurah pada Ramadhan ini.

I usually don’t post this kind of things. But this story is different and made me realized that there are too many muslims/muaalafs being abandoned. And they don’t get any helped that they deserved.

huawei-y9-prime-featured-1
HYPE
Dapatkan HUAWEI Y9 Prime 2019 Dengan Mudah Dan Percuma
Baca lagi →

Pagi tadi, semasa di bazaar, datang seorang Uncle bertopang minta sedekah. He is an OKU. Uncle itu kata,

“Dik, tolong dik. Saya OKU. Saya susah.Tolong sesama islam dik.” Sambil tunjukkan 3 jenis kad iaitu kad OKU, kad pengenalan dan kad convert. Dia nampak sangat tidak terurus.

I took his converted card to read. The card stated Kad Islam Sabah, Malaysia. Previously known as Mahendran and now known as Ahmad Tonny Abdullah. Uncle itu cerita,

“Saya sudah 25 tahun masuk Islam. Saya masuk Islam sebelum kahwin. Saya ada 3 orang anak,” sambil sebut nama anak-anaknya.

“Saya sudah pergi minta tolong ke Jabatan Agama Islam, ke baitulmal tapi sampai sekarang tidak dapat apa-apa pertolongan. Semalam saya pergi ke Pusat Dakwah jumpa Ustaz Zul minta bantuan tapi dia kata tiada peruntukan,”

“Islam is a beautiful religion. The problem is not about Islam, its about the people,”

I just nodded, agreed with what he is said. His words that I can’t forget is,

“Regardless how it’s outside looks, yang penting iman di dada,” Dengan matanya yang berlinangan, dia kata lagi,

“Saya minta bantuan baitulmal sebab nak bagi anak-anak gembira. Sudah dekat raya. Nak beli barang-barang dan nak beli baju raya tapi semua tak nak tolong. Saya tak boleh kerja sebab OKU jadi tiada cara lain, saya terpaksa minta sedekah. I’m their father. It’s my responsibility to make them happy.

I just nodded and listened. Then came another pak cik nearby, pak cik tu bagi sedekah dan tanya kenapa banyak sangat kad. Jadi Uncle tu pun terangkan,

“People don’t believe and make fun of me. Some even said me as India mabuk dan gila.” Uncle tu kata lagi,

“Tak apa. Cakaplah saya macam tu. Saya bukannya mabuk. Saya Islam, saya muslim. Jawablah kat akhirat sana nanti.”

“God is great. He will help. I don’t cheat. I asked money in halal way. Cuma saya minta sedekah je.Tapi ramai orang hina saya, kata saya macam-macam. Tak nak tolong. Sikit sahaja orang hati baik macam adik.” Dia berkata sambil kami berikan apa yang termampu untuk menolongnya.

begger

Later, as i sat there watching him hardly moving around. Asking sadaqah from people. Tiba-tiba ada perasaan sedih dan berat hati. Perasaan yg muncul bila kenangkan diri ini boleh beli macam-macam tapi uncle tu terpaksa tahan cacian untuk minta sedekah demi melihat anak-anak dia gembira.

So I took another amount of money. Walking towards him. As he saw me approaching, he said, “Assalamualaikum adik”.

I smiled and said, “Uncle amik duit ni. Uncle belilah baju utk anak-anak uncle.”

With eyes full of tears, he almost cried and speechless. “Terima kasih adik. Terima kasih.” Then, he made dua’s again. Alhamdulillah, I felt at ease. Inshaallah doa daripada orang yang memerlukan bantuan didengari oleh Tuhan.

Bila melangkah pergi, buatkan diri ini berfikir panjang. Apa nilainya duit kalau tidak digunakan ke jalan Allah? Sedekah dapat mendidik diri dan mampu menjadi saham di akhirat. Setiap rezeki yang diperolehi, ada bahagian orang-orang yang memerlukan. Menjadi tanggungjawab kita memberikan hak-hak mereka. What would you answer in hereafter if you are too stingy to help?

This is month of blessings. I prayed may Allah accepts it and may Allah grant khair. Friends, whenever you are reluctant and feel heavy hearted to gives charity and think that, “Nanti tak cukup duit. Nanti tak ada duit.” I urge you to remember this.

“Tidak akan jatuh papa orang-orang yang bersedekah”

So let’s do favour for ourselves in dunia and akhirah later by helping people and bring smiles to their faces.

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram

Anda Mungkin Suka