Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Malaysia melakar sejarah apabila menjadi negara pertama dunia yang bakal memasang model Porsche Cayenne 2022 di luar negara eropah setelah pihak Porsche memilih Kulim, Kedah untuk meluaskan pusat operasi mereka di rantau Asia Tenggara.

Memetik perkongsian Paultan, model Porsche Cayenne 2022 versi pemasangan tempatan (CKD/Completely Knocked Down) itu nanti ditawarkan dalam varian asas pada harga RM550,000 tanpa kos-kos yang lain.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

Sumber Gambar: Paultan.org

Untuk varian asas, SUV ini dikuasakan dengan enjin petrol V6 3.0 liter turbo, 335hp, tork maksima 450 Nm, transmisi automatik 8-speed Tiptronic S dan sistem all-wheel-drive.

Model Cayenne 2022 ini juga turut dilengkapi dengan aksesori dan teknologi yang ada sama pada versi import (CBU/Completely Built Up) seperti sistem audio Bose, Park Assist, skrin HD penuh 12-inci serta Porsche Communication Management System, Apple Carplay, rim RS Spyder 21-inci dan pelbagai lagi.

Bagi meraikan model Cayenne CKD tersebut, 50 pelanggan pertama yang menempah SUV itu menerusi laman tempahan rasmi akan mendapat baucer Porsche Driver’s Selection yang bernilai RM911. Menerusi laman tempahan itu juga, pelanggan boleh menambah pakej aksesori ‘Exclusive Manufaktur package’ yang membuatkan SUV ini nampak lebih sporty dan bergaya.

Sumber Gambar: Laman Web Porsche Malaysia

Porsche Malaysia yang diwakili oleh Sime Darby Auto Performance (SDAP) menawarkan tiga pilihan warna iaitu ‘Jet Black Metallic’, ‘Quartzite Grey Metallic’ dan ‘Carrara White Metallic’. Untuk bahagian kabin pula, pelanggan boleh memilih antara kemasan kulit berwarna hitam atau tema dua-tona hitam dan ‘Bordeaux Red’.

Model SUV itu juga dijangka akan menemui pelanggan terawal bermula pada Mac 2022 nanti sama ada ambil sendiri di pusat pengedar atau penghantaran eksklusif ke rumah pelanggan.

Jika anda tertanya-tanya berapa murahkah harga Porsche Cayenne 2022 yang dipasang di Kulim, Kedah ini — harga model CBU sekitar RM665,000, manakala harga model CKD pula RM550,000. Pelanggan di Malaysia dapat memiliki SUV ini dengan penjimatan sebanyak RM115,000.

Sumber Gambar: Laman Web Porsche Malaysia

Pada bulan Ogos lalu, pihak Porsche sahkan bakal memulakan operasi mereka di Kulim, Kedah pada tahun 2022 nanti. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Porsche Sahkan Bakal Buka Kilang Di Kulim Pada 2022

Porsche Pilih Kulim Untuk Bangunkan Kilang Pemasangan Kereta?