Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Berita mengenai tenggelamnya KRI Nanggala 402 adalah berita menyedihkan bagi seluruh Indonesia. Di tengah kesedihan, muncul sebuah video kru kapal selam bermain gitar dan menyanyikan lagu berjudul ‘Sampai jumpa’.

Video itu dimuat naik oleh Erix Soekamti, vokalis yang bertanggungjawab mempopularkan lagu itu di media sosial Instagram miliknya. Dalam video berdurasi 22 saat itu, anda dapat melihat salah seorang kru bermain gitar, sementara yang lain menyanyikan lirik lagu ‘Sampai jumpa’.

image4
HYPE
Papar Kerinduan Seorang Ayah, Filem Pendek ecoBrown’s Ini Undang Sebak
Baca lagi →

“# Prayforkrinanggala402,” kata Erix Soekamti disertai dengan emotikon menangis, seperti dikutip dari kapsyen video di Instagram.

Hantaran itu tular dan mula dibanjiri dengan komen netizen. Mereka juga mendoakan nasib anak kapal KRI Nanggala 402 yang telah dinyatakan “SUBSUNK” atau lemas.

“Orang-orang yang tenang menghadap Yang Mahakuasa, saudara-saudara dan para komandan. Insya Allah Husnul Khotimah,” kata netizen di ruangan komen.

“Sangat sedih, Ya Allah. Salam Sejahtera kepada Nanggala,” komen netizen lain. “Meremang bulu roma. Al-fatihah,” kata yang lain di ruangan komen.

Sementara itu, di media sosial Twitter, ribuan netizen juga menitipkan doa. “REST IN PEACE. Dear sea, take care them there, don’t let your water make them cold. Fair Wind and Following Seas, Commence the Eternal Patrol KRI Nanggala 402. Tabah Sampai Akhir,”kata netizen di Twitter.

“KRI Nanggala 402: SUBSUNK = dinyatakan lemas. On Eternal Patrol = membuat rondaan selama-lamanya. Sekiranya bumi bukan lagi pelabuhan anda, semoga syurga menjadi dermaga terakhir anda. # KRINaggala402 # PrayForKRINanggala402, “tulis netizen lain.

Terdahulu, The Vocket menerusi laporan daripada Times Indonesia, Panglima Tentera Negara Indonesia Marsekal Hadi Tjahjanto mengesahkan KRI-Nanggala 402 disahkan tenggelam. Terdapatnya tumpahan minyak dan serpihan kepingan antara yang menjadi bukti kukuh tenggelamnya kapal KRI-Nanggala 402.

Kapal selam ini dilaporkan berada pada paras 850 meter dalam laut di mana status individu yang berada dalam kapal masih belum dapat disahkan. Usaha untuk menaikkan semula kapal selam KRI-Nanggala 402 ini masih lagi diusahakan.

Kepingan kapal ditemui, KRI-Nanggala 402 disahkan tenggelam pada kedalaman 850 meter. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Kepingan Kapal Ditemui, KRI-Nanggala 402 Disahkan Tenggelam Pada Kedalaman 850 Meter

Hilang Lebih 72 Jam Di Lautan, Bekalan Oksigen KRI Nanggala-402 Dilaporkan Habis Hari Ini

Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kehilangan Kapal Selam Indonesia Yang Membawa 53 Nyawa

Anda Mungkin Suka