Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Semalam berlangsungnya istiadat pengebumian negara untuk Tun Hajah Rahah, bonda kepada Datuk Seri Najib Razak yang diberi penghormatan Istiadat Pengebumian Negara dan selamat dikebumikan di Lingkaran Makam Pahlawan pada jam 3.45 petang.

Istiadat berkenaan turut dihadiri oleh pemimpin negara antaranya Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman; Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah serta pemimpin kanan kerajaan dan parti politik selain ahli keluarga terdekat.

Sekeping gambar seorang lelaki warga emas yang turut sama menadah tangan berdoa dari jauh mendapat perhatian umum sehinggalah Datuk Seri Najib Razak turut berkongsikan kembali gambar berkenaan di laman Facebook rasmi miliknya.

HYPE
Ini Rupanya ‘Rahsia’ Pemain Bola Miliki Keyakinan Senyum Lebar Di Khalayak Ramai
Baca lagi →

“Amat menyentuh hati saya melihat ini. Saya tidak kenal saudara tetapi saya berharap dapat bertemu satu hari nanti. Terima kasih atas doa untuk Allahyarhamah bonda. Semoga pak cik sentiasa di bawah rahmat Allah SWT,” tulis Najib Razak.

Namun, ada hamba Allah yang sempat bersembang dengan pak cik berkenaan. Saudara Azman Hasan yang turut berada di sana sempat menemui pak cik tersebut dan berkongsi kisah hidup pak cik itu.

“Saya jumpa dia tadi Datuk Seri. Dia kata dia pernah kerja sebagai tukang kebun di rumah Tun Rahah. Tun Rahah pernah biaya kos perubatan dia suatu ketika dahulu. Dia nak balas memang tak mampu dan sepanjang bacaan talkin pakcik tadah tangan panjat doa. Sekarang kerja di kedai makan dekat Kampung Baru,” balas Azman Hasan di perkongsian Facebook Najib Razak.

Tambah Azman, pak cik tadi berasal dari Terengganu dan merasakan dirinya tidak layak untuk masuk ke dalam masjid kerana tahu siapa dirinya. Pak cik itu juga datang ke Masjid Negara dengan berjalan kaki dari Kampung Baru dan menolak untuk ambil wang pemberian Azman kerana tidak memerlukannya.

Budi yang baik dikenang jua. Dengan maklumat yang telah diberikan oleh saudara Azman ini, ramai yang berdoa agar Najib Razak dapat bertemu dengan pak cik ini di masa akan datang.

Semoga keluarga Datuk Seri Najib Razak diberi kekuatan oleh Allah untuk menempuh ujian kehilangan insan yang tersayang. Al-Fatihah.

Ini beberapa kisah berbudi dalam kehidupan yang dapat dijadikan pengajaran buat kita. Baca lagi pada pautan di bawah.

‘Terima Kasih Atas Kebaikan Anda’- Netizen Sayu Lihat Reaksi Kanak-Kanak Ini Selepas Dapat KFC

‘Nak Kawan Dengan Saya, You Ambil Duit’ – Lelaki Ini Terharu Jumpa Ramai Orang Baik Ketika Jalan Kaki Dari KL Ke Ipoh

‘Pak Cik Shell’ Terus Beri Kerja Selepas Mendengar Kisah Remaja Gelandangan Ini