Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Di China, sepanduk merah dengan mesej yang ‘kejam’ telah dinaikkan bertujuan memberi kesedaran kepada masyarakat China. Namun budaya sepanduk sudah lama berada di dalam jiwa kerajaan China – dari tujuan untuk menyampaikan propaganda sehinggalah kepada sepanduk yang lebih mesra.

Sepanduk ini dilihat bertujuan untuk memberi peringatan kepada masyarakat China supaya sentiasa berjaga-jaga. Namun terdapat juga beberapa sepanduk yang membawa mesej agresif mengenai penularan wabak ini.

Kebanyakkan disampaikan dalam bentuk sinis dan terdapat juga beberapa sepanduk yang meninggalkan mesej yang lucu.

Screenshot 2020-02-14 at 3.51.07 AM

“WEARING A FACE MASK IS BETTER THAN USING A BREATHING TUBE, LYING AROUND AT HOME IS BETTER THAN IN THE ICU.” PHOTO SHARED BY CCTV-13 ON WEIBO

Screenshot 2020-02-14 at 3.52.49 AM

“AT THIS TIME, EVERYONE YOU MEET ON THE STREETS ARE GHOSTS WHO WANT TO TAKE YOUR LIFE.” PHOTO SHARED BY A USER ON WEIBO.

Screenshot 2020-02-14 at 3.53.46 AM

“TODAY YOU VISIT RELATIVES OR FRIENDS, NEXT YEAR ONLY A DOG REMAINS IN YOUR HOUSE.” PHOTO SHARED BY A USER ON WEIBO

Screenshot 2020-02-14 at 3.54.42 AM

“IF YOU BRING THE VIRUS BACK TO YOUR VILLAGE YOU’RE FAILING YOUR SON, IF YOU INFECT YOUR PARENTS, YOU HAVE NO CONSCIENCE.” PHOTO SHARED BY CCTV-13 ON WEIBO.

Screenshot 2020-02-14 at 3.55.41 AM

“THOSE WHO ARE GATHERING OUTSIDE ARE A SHAMELESS BUNCH, THOSE WHO PLAY MAHJONG TOGETHER ARE DESPERADOS.” PHOTO SHARED BY CCTV-13 ON WEIBO.

Ini adalah antara cara-cara yang dilakukan kerajaan pemerintah dalam memberi peringatan kepada semua bahawa sentiasa berjaga-jaga dan mengambil langkah selamat untuk tidak memperbanyakkan aktiviti di luar.

Khamis lalu, China melaporkan kadar kematian naik mendadak dari 242 kes menjadi 1,367 manakala beberapa tempat dilaporkan berada di dalam keadaan teruk.

China sedang berusaha melawan coronavirus, klik pautan di bawah untuk membaca.

Coronavirus Dan Nasib Kaum Muslim Uighur Di Kem Tahanan Jadi Tanda Tanya

Lebih 90,000 Tempahan Hotel Dibatalkan Di Malaysia Kerana Coronavirus

Anda Mungkin Suka