Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Sejak beberapa tahun terakhir ini, syarikat penerbangan dan lapangan terbang sedang giat dalam memperkenalkan sistem pengecaman wajah. Pengenalan sistem ini secara tidak langsung bakal membantu penumpang serta memudahkan pengawal dalam melancarkan proses check-in.

Di sebalik kemudahan yang ditawarkan, nampaknya pengenalan sistem ini ternyata mempunyai kelemahannya yang tersendiri. Umum tahu, sistem ini menggunakan individu di dalam gambar dan penumpang perlu scan wajah mereka sebelum melepasinya.

Untuk mengetahui sejauh manakah sekuriti sistem ini, Albert Liu selaku CEO kepada syarikat Kneron telah menjalankan eksperimen dengan memakai sebuah topeng dengan wajah penumpang yang turut sama-sama berada di dalam sebuah penerbangan. Lebih menarik, ujian ini dijalankan di dua tempat berbeza iaitu di China serta lapangan terbang Schiphol, Amsterdam.

5df25692fd9db202c04bee94

Sumber: Business Insider

Siapa sangka, individu ini berjaya melepasi kedua-dua pintu sistem pengecaman wajah ini dengan mudah. Walau bagaimanapun, ujian beliau untuk ‘menceroboh’ sistem Face ID menggunakan modus operandi yang sama dilihat gagal sekaligus memperlihatkan sistem sekuriti yang dibangunkan Apple.

Modus operandi yang dijalankan ini mungkin tidak banyak memberi kesan kepada orang ramai, namun sedikit sebanyak bakal membuka peluang buat individu yang berniat jahat untuk ‘menceroboh’ sistem ini dengan buka.

OpEd-Facial-Recog-Airport-AP_923973417682

Sumber: wired

Melihatkan sistem ini yang masih baru di lapangan terbang, pastinya sistem ini bakal dinaik taraf pada masa akan datang dalam menawarkan sistem sekuruti yang lebih baik.

Ketahui juga mengapa anda tidak disarankan mengecas telefon di lapangan terbang. Turut dikongsikan, aktiviti yang boleh dilakukan sepanjang transit di Lapangan Terbang Changi, Singapura.

Hentikan Mengecas Telefon Anda Seperti Ini Di Lapangan Terbang, Ia Tidak Selamat

Apa Anda Boleh Lakukan Dalam Lima Jam Transit Lapangan Terbang Changi, Singapura

Anda Mungkin Suka