Mabuk laut memang sudah sinonim dengan perjalanan karier geng offshore. Begitu juga saya, pastinya setiap kali naik dan turun kapal, saya mabuk.

Badan lemah dan muntah-muntah adalah perkara biasa apabila mabuk. Kebiasaanya jika naik bot di Terengganu untuk ke kapal, tempoh masa di ambil sekitar 8 ke 12 jam. Manakala di India biasanya saya akan berada di dalam bot lebih sehari, paling lama 33 jam di atas bot.

Amirudin Shari
HYPE
Lihat Salah Satu Norma Baharu Dalam Menyambut Hari Raya Aidilfitri Tahun Ini
Baca lagi →

Selepas beberapa ketika, saya sedar yang saya jenis yang mudah mabuk. Pernah satu ketika , saya mabuk di dalam bot ketika bergerak dari kapal ke pelantar yang hanya mengambil masa kurang 1 jam. Hmm. Hanya orang yang mabuk sahaja boleh faham perasaan orang mabuk.

Oleh itu, setiap kali sebelum naik bot saya akan siapkan diri dengan rapi. Ini yang biasa saya lakukan:

1. Sehari sebelum saya pastikan akan kurang tidur. Dengan harapan masuk kapal terus lena.

2. 2-3 jam sebelum naik bot saya akan makan sampai kenyang. Ini untuk elakkan perut masuk angin. Saya jenis yang perut masuk angin, confirm mabuk.

3. Sejurus naik kapal saya telan pil. Biasanya saya akan standby 1 papan. Untuk trip yang lebih 1 hari, pastinya saya akan telan 2-3 biji, kadar dos 1 biji untuk 8 jam.

4. Masuk dalam bot saya terus mencari port baik biasanya barisan depan atau tengah. Memang saya elakkan barisan belakang, sebab tidur akan terganggu orang keluar masuk.

5. Saya akan pastikan membawa makanan i.e cokat biskut. Jika turun kapal, memang saya akan rembat dulu makanan yang ada. Haha. Atas bot, makanan yang disediakan ala kadar. Seperti di India, yang disediakan hanyalah nasi putih, capati, dhal dan sayur yang saya tengok pun tiada nafsu.

6. Saya akan elakkan untuk ke bahagian bawah boat, biasanya bila turun bawah confirm terus mabuk. Saya pun tidak pasti kenapa.

7. Biasanya air cond di dalam boat memang sejuk menggigil. Tetapi kadang-kadang peluh jantan menitik. Masa ini memang dengan pantas saya keluar ke deck. Lambat sedikit pasti muntah. Kena hirup udara segar.

Abang-abang offshore lain, boleh share sikit petua yang selalu anda gunakan untuk elak mabuk? Jika abang-abang otai pancing nak berkongsi petua pun bagus juga.

Artikel di atas disumbangkan oleh Syed Amirul. Boleh ikuti beliau di sini.

Anda Mungkin Suka