Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Keretapi mewah The Maharajas Express diakui 5 tahun berturut-turut sebagai penerima “World’s Leading Luxury Train” di World Travel Awards sejak 2012. Ia dimiliki dan dikendali oleh syarikat Indian Railaways Catering and Tourism Corporation (IRCTC) telah mula beroperasi pada 2010.

Gambar: Maharajas’ Express

Perjalanan menyelusuri muka bumi barat dan selatan India menjadi lebih bermakna kepada pengembara mewah apabila dilayan bak maharaja di dalam koc keretapi yang dihias dengan emas dan perak, makanan mewah, dan senireka dan tatarias yang mengagumkan. Ia terhad untuk 84 orang penumpang (guest) bagi 1 pengembaraan.

Gambar: Trail Finders

Terdapat 5 pakej kembara disediakan iaitu Indian Splendor, Tresures of India, Indian Panorama, Heritage of India dan Gems of India. Setiap perjalanan Maharajas Express yang memiliki 23 koc ini memakan masa antara 4 – 8 hari dan berbeza harga pakej. Contoh harga anggaran pakej Heritage of India bermula dari RM28,000 hingga RM100,000 kerana ia bergantung pula pada jenis bilik kabin yang dipilih.

Maharaja-express room
Gambar: New Indian Express
Gambar: New Indian Express
Gambar: Audley Travel

maharajas-express-deluxe-cabin2

Gambar: Maharajas’ Express
maharaja express 2
Gambar: Trip Tap Toe
Gambar: India Rail Online
Gambar: Interior Design Ideas

maharajas express dining

maharaja-express-11

Pengembaraan keretapi mewah ini boleh dijadikan pilihan pengembaraan selain pelayaran mewah di atas kapal besar. Ikuti video pendek berkenaannya di sini: