Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Bakar rumah, kilang atau kereta sendiri demi dapatkan wang hasil daripada perlindungan insurans adalah salah satu taktik yang digunakan segelintir individu bagi mendapatkan wang mudah dalam kadar yang segera.

Baru-baru ini dua lelaki diberkas polis setelah tindakan mereka membakar tiga buah kereta milik keduanya untuk membuat tuntutan palsu insurans bernilai RM250,000.

Menurut Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd Ali berkata, kedua-dua lelaki berusia 36 tahun itu dipercayai bertindak demikian kerana mahu menjelaskan hutang ah long.

Sumber Gambar: Sinar Harian

“Laporan polis yang diterima meragukan dan polis menahan dua suspek yang masing-masing bekerja sebagai kontraktor dan jurujual pada keesokannya di sekitar Bandar Melaka.

“Polis turut merampas dua unit telefon bimbit,” katanya pada sidang akhbar di Balai Polis Sungai Udang, lapor Sinar Harian.

Tambah Datuk Abdul Majid lagi, kedua-dua suspek mendakwa mereka berdepan masalah kewangan dan melakukan perbuatan itu bagi menuntut ganti rugi insurans sebanyak RM250,000 sebagai alternatif membayar hutang ah long yang berjumlah RM500,000.

Pada masa yang sama, mereka berdua turut mempunyai rekod jenayah lampau membabitkan khianat api, dadah dan curi. Kedua-duanya ditahan polis pada 13 dan 14 September lalu di sekitar Bandar Melaka.

Sumber Gambar: Kosmo

Pada 13 September, suspek pertama membuat laporan mendakwa kereta jenis Bentley Continental GT miliknya telah terbakar di Taman Datuk Tamby Chik Karim, Batu Berendam. Selepas itu, tampil seorang individu lagi membuat laporan kereta model Ford Fiesta dan Hyundai Accent terbakar.

“Apabila polis pergi ke lokasi, kita dapati ada keraguan berhubung kejadian itu.

“Pengadu pertama ditahan pada pukul 5.30 petang pada hari sama manakala rakannya ditahan keesokkan harinya,” jelas Ketua Polis Melaka.

Sumber Gambar: Utusan

Kedua-dua suspek dipercayai telah membakar kenderaan itu untuk membuat tuntutan insurans dan merancangnya sejak tiga bulan lalu. Suspek pertama ditahan pada hari yang sama pada pukul 5.30 petang, manakala tangkapan suspek kedua dibuat pada keesokkan harinya bagi membantu kes siasatan.

Kedua-dua suspek kini masih direman dan kertas siasatan yang dibuat mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan juga telah dilengkapkan untuk dihantar kepada Timbalan Pendakwa Raya bagi tindakan lanjut.

Dalam berita lain pula, Sajat didakwa sebenarnya melarikan diri daripada hutang. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Selepas Ditahan Di Thailand, Timbul Dakwaan Sajat Sebenarnya Lari Daripada Hutang?

Pemandu Wira Tukar Lorong Mengejut, Satu Keluarga Naik Motosikal Kemalangan

Rakaman Mak Cik Ini ‘Terpaksa’ Langgar Axia Untuk Keluar Parkir Curi Tumpuan Ramai

Anda Mungkin Suka