Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Citigroup Inc (Citi) bakal menghentikan perkhidmatan perbankan pengguna di Malaysia, termasuk 12 pasaran lain di dua wilayah, Asia dan Eropah, Timur Tengah dan Afrika (EMEA), lapor The Edge Malaysia.

Langkah ini adalah sebahagian daripada strategi yang dirancang oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Jane Fraser yang menyatakan bahawa Citigroup telah “memutuskan bahawa kita akan menggandakan kekayaan”, dengan mengarahkan pelaburan dan sumber ke perniagaan yang mempunyai skala terbesar dan berpotensi untuk tumbuh.

Langkah ini bakal menyaksikan Citigroup menfokuskan perniagaan perbankan pengguna di wilayah kaya yang terletak di Singapura, Hong Kong, Emiriah Arab Bersatu dan London.

HYPE
Capai 5.4 Juta Tontonan, Alha Alfa Cosmetics Berjaya Mendimensikan AJL 37 Dengan Kemeriahan
Baca lagi →

“Ini [akan] menempatkan kita untuk mencapai pertumbuhan yang kuat dan pulangan yang ditawarkan oleh perniagaan pengurusan kekayaan melalui wilayah-wilayah penting ini,” kata Fraser dalam satu kenyataan.

Antara negara yang menerima kesan daripada langkah terbaharu Citigroup ini adalah Australia, Bahrain, China, India, Indonesia, Korea Selatan, Malaysia, Filipina, Poland, Rusia, Taiwan, Thailand dan Vietnam. Manakala kumpulan institusi pelanggan akan terus melayan para pelanggan yang bertapak di 13 negara ini.

“Walaupun 13 pasaran lain mempunyai perniagaan yang sangat baik, kita tidak memiliki skala yang perlu kita bersaing. Kami percaya modal, dolar pelaburan dan sumber daya lain lebih baik digunakan untuk menentang peluang pulangan yang lebih tinggi dalam pengurusan kekayaan dan perniagaan institusi kami di Asia.

“Kami akan terus mengemas kini kepada anda mengenai keputusan strategik kami, ketika kami mengambil masa berusaha untuk meningkatkan pulangan kami kepada para pemegang saham kami,” tambah Fraser.

Di Malaysia, Citi telah berada selama lebih dari enam dekad, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Citi Malaysia Usman Ahmed memberi jaminan bahawa langkah ini tidak akan melemahkan komitmen jangka panjang Citigroup terhadap negara atau wilayah Asia Pasifik. Di Malaysia sahaja, Citi mempunyai 10 cawangan – enam di Lembah Klang, masing-masing satu di Johor dan Melaka, dan dua di Pulau Pinang, menurut laman webnya.

“Dengan meletakkan semula strategik ini, kami akan dapat menginvestasikan sumber daya kami lebih jauh dalam mengembangkan perniagaan kami di Malaysia, yang merangkumi perbankan korporat dan pelaburan, perbankan komersial, pasaran dan penyelesaian perbendaharaan dan perdagangan.

“Selain itu, Pusat Penyelesaian Citi kami di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang juga tetap menjadi pusat operasi yang penting untuk Citi, dari mana kami melakukan berjuta-juta transaksi kewangan bernilai lebih dari AS$ 29 trilion setiap tahun untuk lebih dari 50 negara di seluruh dunia.

“Tidak ada perubahan segera kepada operasi kami dan tidak ada kesan langsung kepada rakan sekerja Citi setelah pengumuman hari ini untuk keluar dari perniagaan perbankan pengguna di Malaysia. Kami akan terus melayani pelanggan perbankan pengguna kami dengan dedikasi yang sama seperti yang kami lakukan hari ini,” kata Usman.

Pandemik COVID-19 buat CEO bank untung besar, catat kenaikan gaji dan bonus berjuta. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Pandemik COVID-19 Buat CEO Bank Untung Besar, Catat Kenaikan Gaji Dan Bonus Berjuta

Tesla Mahu Bangunkan ‘Power Bank’ 100MW Gergasi Di Indonesia