Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini. VOCKET

Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri hari ini mengumumkan bahawa pemegang pas jangka panjang dari India, Indonesia dan Filipina tidak akan dibenarkan masuk ke Malaysia disebabkan lonjakan kes COVID-19 di negara-negara terbabit.

Katanya, sekatan baru itu akan berkuatkuasa pada 7 September dan akan dikenakan untuk penduduk tetap, pemegang pas Malaysia Rumah Kedua Saya, ekspatriat, pemegang visa dan pelajar asing.

HYPE
Mudah Dan Memuaskan, REV Ad Manager Buka Peluang Bantu Promosi Perniagaan Tempatan
Baca lagi →

“Keputusan itu dibuat setelah mendapat nasihat dari Kementerian Kesihatan untuk memastikan COVID-19 dibendung di negara ini,” katanya dalam satu sidang media.

Ismail Sabri turut menyatakan bahawa kerajaan juga akan memantau situasi di negara lain dan tidak menolak kemungkinan sekatan yang sama akan dikenakan pada warga negara lain jika terdapat lonjakan kes di negara terbabit.

“Belum ada yang dimuktamadkan, tetapi kami melihat negara lain yang mungkin mengalami lonjakan kes COVID-19,” katanya.

Bagaimanapun, Ismail Sabri menegaskan bahawa rakyat Malaysia yang pulang dari tiga negara terbabit akan dibenarkan masuk ke Malaysia dengan mengikut SOP yang telah ditetapkan.

Tambahnya lagi, Kementerian Kesihatan akan mengusulkan satu rancangan bagi meminimumkan risiko jangkitan warga asing melalui rakyat Malaysia yang kembali dari negara-negara ini.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa kerajaan sudah merancang pelan masa hadapan bagi mempersiapkan diri dengan kemungkinan peningkatan kes jangkitan COVID-19 disebabkan bermulanya musim sejuk di beberapa negara luar.

Terdahulu, Indonesia dilaporkan sudah bersedia untuk membangunkan vaksin COVID-19 yang dinamakan sebagai Merah Putih. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Indonesia Sedia Bangunkan Vaksin COVID-19 Yang Dinamakan Sebagai Merah Putih

Kepulauan Di Brazil Ini Hanya Dibuka Buat Pelancong Yang Positif COVID-19

Pharmaniaga Jangka Vaksin COVID-19 Bakal Dikeluarkan Pada Tahun Hadapan