Sesebuah negara itu hancur dan tidak stabil apabila wujudnya sebuah sistem yang tidak adil dan berakarkan dengan rasuah.

Follow VOCKET di Telegram untuk isu isu viral terkini
Artikel Berkaitan:

Terbaharu, melalui perkongsian sebuah laman Facebook Southeast Asia Stats, Malaysia nampaknya berada di tangga ke empat dalam senarai polis paling rasuah di Asia Tenggara dengan markah 7.11.

Berada di tangga pertama adalah Indonesia dengan skor sebanyak 7.56, diikuti oleh Thailand, Filipina dan Malaysia. Jiran kita, Singapura pula berada di tangga ke 7 dalam senarai Asia Tenggara.

HYPE
Ini ‘Rahsia’ Pengasas Tudung Dari Kelantan Raih Keuntungan RM10,000 Dalam 2 Minggu
Baca lagi →

Difahamkan bahawa senarai ini dikeluarkan oleh IndexMundi, sebuah laman yang mengumpulkan data dan fakta sebagai rujukan orang ramai.

Bagaimanapun, senarai ini turut dipersoalkan kebenarannya kerana tidak memasukkan Brunei, Laos, Myanmar dan Timor Leste di dalam senarai polis paling rasuah di Asia Tenggara.

Tambahan pula, pada 2017, Forbes telah menyenaraikan Myanmar sebagai negara kelima dalam senarai pegawai polis paling rasuah di Asia.

“Walaupun adanya Undang-undang Pencegahan Rasuah 2013, kira-kira separuh daripada responden percaya bahawa kebanyakan atau semua polis korup, dan 40% percaya badan kehakiman juga korup.”

Melalui senarai ini, terdapat reaksi pelbagai oleh pengguna netizen. Ada yang mempersoalkan adakah senarai ini benar, manakala sebahagian lagi mengucapkan tahniah kepada negara mereka.