Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Tindakan berani seorang wanita kelahiran Amerika Syarikat ini patut dijadikan contoh. Dia telah dibuli dan dilabel sebagai seorang wanita paling hodoh di dunia kerana sindrom yang dialaminya.

Wanita ini bernama Elizabeth Ann “Lizzie” Velasquez dilahirkan di Austin, Texas pada 13 Mac 1989 oleh pasangan Velasquez dalam keadaan pra-matang.


Dia mengalami kondisi yang sangat jarang berlaku. Badan Lizzie tidak boleh menyimpan dan memiliki lemak badan seperti orang normal dan beratnya hanya 29kg walaupun telah berusia 20-an.

Kondisi Lizzie yang mengalami Neonatal Progeroid Syndrome (NPS)
– tidak boleh menambah berat badan walaupun makan beribu kalori makanan
– makan setiap 20 minit dan jumlah kalori ialah 5000
– hanya memilik hampir 0 peratus lemak badan sahaja
– buta mata kanan dan penglihatan terhad di mata kiri
– lemah sistem imun badan dan mudah penat
– badan kurus kering dan kulit seperti orang tua


Kini, Lizzie yang memiliki ijazah dalam bidang komunikasi sedang mula melakukan inspirational tour untuk menyebarkan mesej kesedaran positif bagi menangani aktiviti pembulian. Ia adalah tindakan berani Lizzie ke atas pembulian yang berlaku pada dirinya sendiri. Dia tampil di depan orang ramai dengan penampilannya itu tanpa mempedulikan apa yang orang kata tentangnya.

Lizzie tidak pernah memberitahu kepada ibu bapanya bahawa dia pernah dibuli. Malah dia menjumpai videonya di Youtube dengan tajuk “The Most Ugly Woman In The World” (Wanita Paling Hodoh Di Dunia) ketika berusia 15 tahun dengan jumlah tontonan ketika itu hampir mencapai 5 juta penonton. Ketika itu dia berasa dirinya seperti ditumbuk-tumbuk berulang kali melalui skrin komputer itu. Dia turut terguris dengan komen-komen yang bersifat kejam ke atasnya.

Paling kejam apabila ada komen menyatakan mengapa dia tidak digugurkan oleh ibunya dan mengapa dia tidak ambil pistol dan tembak kepalanya.

Sesiapa yang melalui saat itu pasti menjadi murung dan menyembunyikan diri. Tetapi tidak bagi Lizzie. Dia berazam mahu menjadi jurucakap motivasi untuk membantu mangsa buli yang lain.

Dia mahu membina syarikat yang akan membantu kanak-kanak, remaja dan orang dewasa yang dibuli itu mencapai impian-impian mereka. Dia telah memulakan langkah itu dengan berani selepas tamat pengajian dan juga telah menghasilkan 2 buah buku.

Lizzie turut membantu memberi semangat kepada mereka yang mengalami sindrom sepertinya kerana Lizzie adalah orang yang hidup paling lama bagi golongan pesakit NPS ini. Kebanyakannya meninggal dunia ketika masih kecil. Lizzie turut membantu para doktor mengkaji tentangnya yang boleh selamat membesar hingga ke alam dewasa.

Kata-kata inspirasi Lizzie:

“I would never ever ever change my appearance even if I could. It has taken me so many years to accept who I am and like the person I see in the mirror so I wouldn’t change it just to ‘fit in’.”

Lizzie Velasquez di TEDxAustinWomen

Ikuti pelbagai kisah menarik di The Vocket.

Klik LIKE & SHARE The Vocket di Facebook.